Pro rok 2023 byla vyhlášena průměrná mzda ve výši 40 324 korun. Pro OSVČ a samoplátce se od průměrné mzdy odvozují výše minimálních záloh na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. Pro sociální pojištění bude v roce 2023 minimální záloha činit 2 944 korun a pro zdravotní pojištění bude činit 2 722 korun.

V případě, že podnikáte jen tzv., na vedlejší činnost, nemusíte sociální pojištění platit, pokud váš hrubý zisk nepřekročí částku 96 777 korun.

Jednou z největších novinek je to, že elektronická evidence tržeb (EET), která byla nejprve pozastavena až do konce roku 2022, je od 1. 1. 2023 zcela zrušena.

Sleva už nebude jen slovo

Všichni obchodníci budou muset nově veškerá oznámení o slevě uvádět z nejnižší ceny, za kterou zboží prodávali v rozmezí 30 dnů před poskytnutím slevy. Bude zakázáno zveřejňovat falešné nebo zkreslené recenze a prodejci budou muset kontrolovat, že hodnocení udělili skutečně lidé, kteří si výrobek zakoupili nebo ho užili. E-shopy budou muset rovněž uvádět informace o tom, zda a jak zajišťují, aby jimi zveřejněné recenze pocházely od spotřebitelů, kteří si výrobek nebo službu skutečně pořídili.

Datové schránky povinně pro OSVČ

Datové schránky povinně pro všechny fyzické osoby podnikající a všechny právnické osoby. Všem podnikajícím fyzickým osobám a právnickým osobám, které dosud tuto povinnost neměly (např. spolky, nadace, ústavy, společenství vlastníků jednotek) budou od 1. 1. 2023 zřízeny datové schránky. Je důležité si uvědomit, že s datovými schránkami se pojí i řada důsledků. Kdo má například datovou schránku zřízenou ze zákona, musí podávat daňové přiznání prostřednictvím datové schránky. Doručování do datové schránky má také vliv na fikci doručení, tzn., že i když datovou schránku neotevřete, může být zpráva, kterou jste jejím prostřednictvím obdrželi, považována za doručenou.

Postupující digitalizace

Digitalizace by měla zrychlit i některé procesy, které se týkají obchodních společností. Díky novele zákona v souvislosti s využíváním digitálních nástrojů v právu obchodních společností by mělo být možné s.r.o. založit elektronickou cestou. Ministerstvo spravedlnosti zveřejní vzorové společenské smlouvy, a to nejen v českém jazyce, ale i v angličtině. Nově nebude nutná časová posloupnost založení – získání živnostenského oprávnění – zápis do veřejného rejstříku, ale tyto procesy budou moci probíhat současně.

Černá listina

Další novinkou je vznik evidence osob vyloučených z výkonu funkce člena voleného orgánu obchodní korporace, kam se budou zapisovat lidé, kteří byli rozhodnutím soudu vyloučeni z výkonu funkce člena statutárního orgánu, dále lidé, kterým byl uložen zákaz činnosti zakládající překážku výkonu funkce nebo kteří byli odsouzeni pro trestný čin zakládající překážku výkonu funkce či na jejichž majetek byl prohlášen konkurs. V evidenci budou obdobně vedeny i právnické osoby. Evidence bude neveřejná a data z ní budou poskytnuta jen soudům či notářům.