Jsou různí andělé, ale já se dnes chci pobavit o těch lidských. Řekněme si otevřeně, seniorů přibývá, a to i v Prostějově. A tak tady rád zpropaguji něco, co jim může pomoci v jejich životě a začlenit je plnohodnotně do života. Služba se jmenuje „Anděl na drátě“ a co se o ní můžeme dozvědět?

Nepřetržitá 24/7 Tísňová péče „Anděl na drátě“ je určena převážně seniorům a osobám se zdravotním postižením, u kterých se zvyšuje riziko pádu, náhlé nevolnosti, slabosti či kolapsu. Zdraví i život pak závisí na rychlém zajištění pomoci. Princip služby spočívá v tom, že klient má stále u sebe – ideálně na ruce - malé elektronické zařízení jako jsou hodinky či náramek. Po jeho stisknutí se ozve hlas asistenta a ten po vyhodnocení situace zvolí postup a formu zajišťované pomoci. Profesionálně proškolený asistent je s klientem v neustálé komunikaci až do úplného vyřešení celé situace. Zařízení dokáže samo rozpoznat a upozornit na nestandardní situace jako náhlý pád či déletrvající nehybnost, i když klient nestihne aktivovat tlačítko. Zároveň se lokalizuje (GPS/GSM) místo, v němž se klient nachází. Asistent i v těchto případech volá na zařízení a ověřuje stav klienta. Senior a jeho rodina tak mají jistotu, že se mu vždy dostane rychlé a optimální pomoci v domácím i venkovním prostředí.

Uživatel tím vším získá větší sebedůvěru a nemusí se omezovat ve svých aktivitách a oblíbených činnostech kvůli obavám z nečekaných problémů. Součástí služby je také non-stop linka pomoci při úzkostných, tísnivých a depresivních pocitech, strachu ze samoty, sdílení radostí i starostí osamělých seniorů. Dále také poskytování sociálního poradenství a zprostředkování kontaktu se společenským prostředím. S pomocí předních českých herců byl vytvořen rozmanitý obsah audiozáznamů knihovny Anděla na drátě. Při pravidelných voláních a aktivizačních hovorech se uživatelům nabízí výběr z obsáhlé knihovny audiozáznamů různých žánrů. Ty jsou zajímavým rozptýlením, seniory potěší a pomáhají tak lépe překonat důsledky společenské deprivace plynoucí z nucené izolace a samoty.

Další přidanou hodnotou je možnost přijímat hovory na zařízení od rodiny a přátel, ale hlavně vlastní, neomezené volání ze zařízení (odchozí hovory) do všech sítí (v ceně služby). Klient tak nepotřebuje telefon a ušetří za kredit či paušál SIM karty. Cílem služeb „Anděl na drátě" je vedle ochrany zdraví a života klientů, také podpora komunikace se svými blízkými a přáteli. Přispívá tím ke zlepšování tělesné i psychické kondice seniorů a napomáhá k prodloužení hodnotnějšího a spokojenějšího života v jejich přirozeném domácím a sociálním prostředí. Dle aktuálních informací lze přístroj pořídit zcela zdarma, což v případě seniorů jistě potěší. Pokud má někdo zájem, může se podívat na stránky www.andelnadrate.cz. Za mě je skvělé, že tato služba a možnost pomoci pro seniory existuje. S potěšením jsem zjistil, že partnerem tohoto projektu je i Olomoucký kraj.

A na závěr si dovolím jedno poděkování klienta této služby: „Mojí milí andílci! Chtěl bych Vám především poděkovat za to, že JSTE. Je tomu více než dva a půl roku, kdy mi po více než padesátiletém šťastném manželství zemřela manželka. Byli jsme na sebe silně citově napojeni a tak na ni každý den stále myslím. Byla o sedm let mladší a já si tak představoval spokojené stáří v její náruči. Je mi více než osmdesát let, bydlím sám v bytě a v domě, v jiném patře, pouze s nevidomými manžely. Mám cukrovku, čtyřikrát denně si píchám inzulín. V podobné situaci byl můj spolužák a o jeho úmrtí se jeho okolí dozvědělo až za sedm dní. V našem městě znám dva případy, kdy se senioři po celou noc nedostali z vany. To se mi při Vaší příkladné a trvalé péči nemůže stát. Cítím z ní skutečný a nepředstíraný zájem o člověka. Mnohé z Vás znám podle křestního jména, často na Vaše zavolání přímo čekám. Patříte mezi mou širokou rodinu. Výrazně jste zasáhli do mého života. Za to Vám velice DĚKUJI.“