Sváteční atmosféru si mohli plně vychutnat návštěvníci výstavy Velikonočních beránků, kterou v přednáškovém sále Národního domu uspořádal ve středu Rotary klub Prostějov. Po problémech a omezeních během covidové pandemie se tato tradiční výstava opět vrátila do starých kolejí. Celkem 365 beránků nazdobily děti z mateřských škol a část z nich i studenti středních škol. Výstavu v přednáškovém sále Národního domu navštívily stovky lidí a každý z nich měl možnost vystavené beránky hodnotit.

„Tuto výstavu pořádá Rotary klub po patnácté s jedinou výjimkou roku 2020, kdy nám to nedovolila covidová pandemie. Vloni byla situace stejně složitá, ale i tak jsme před rokem akci zorganizovali. Jen s tím rozdílem, že beránky místo dětí zdobili sami rotariáni, abychom je pak mohli odvézt do domovů dětí nebo seniorů,“ uvedla Emilie Hnízdilová z Rotary klubu Prostějov a hlavní organizátorka výstavy. 

Letos šlo už vše podle tradice. „Vystavujeme tady 365 nazdobených beránků. Připravovali jsme je dvěma způsoby. Jednak je pro nás vyráběli studenti střední školy a středního odborného učiliště, kteří jsou moc šikovní, beránky sami upekli a nazdobili. Zadruhé jsme pak jako Rotary klub zakoupili korpusy beránků a dle zájmu jsme je rozvezli do mateřských škol, kde je pak děti nazdobily. Na to samozřejmě školky od nás obdržely peníze. Všechny nazdobené beránky pak opět vyzvedneme a uspořádáme tady tuto výstavu v Národním domě. Návštěvníci je pak mají možnost hodnotit. První tři nejlepší mateřinky od nás obdrží poukázky na nákup v supermarketu v hodnotách od 500 do 1 500 korun,“ pospala Večerníku podmínky soutěžní výstavy Velikonočních beránků Emilie Hnízdilová.

Výstava v Národním domě proběhla ve středu od 9.00 do 15.00 hodin, ovšem organizátoři ji chtějí příští rok alespoň o hodinu prodloužit kvůli velkému zájmu dospělých. „Dnes si přišly beránky prohlédnout stovky dětí z mateřských, základních i středních škol. Dospělí nám ale často volali, že kvůli práci nestihnout přijít, takže příští rok výstavu aspoň o tu hodinu určitě prodloužíme,“ uzavřela Emilie Hnízdilová.

Rotariáni po ukončení výstavy rozvezli beránky opět do domovů seniorů i dětí v celém regionu, letos navíc putovaly na oddělení ARO prostějovské nemocnice jako výraz poděkování lékařům za jejich náročnou práci během covidové pandemie.