Tady se vede opravdu tuhý boj. Zhruba před dvěma roky odkoupil rodinný dům a další pozemky v Konečné ulici vedoucí k OC Arkáda v Držovicích německý developer.

Jeho záměrem je zde vybudovat další obchodní centrum se čtyřmi komerčními objekty. To je však v přímém rozporu s územním plánem Držovic, který v uvedeném místě počítá s obytnou zónou. Navzdory nejrůznějším nabídkám vedení obce územní plán v tomto ohledu měnit nechce. Pod velkým tlakem se také objevila rodina žijící v domě sousedícím s pozemky, na nichž má plánovaná výstavba proběhnout. Zajímalo nás, zda a případně jak se tato zapeklitá situace v průběhu uplynulého roku změnila.

Ulice Konečná v Držovicích vede přímo do komerční zóny, v níž najdete markety jako Tesco, Kaufland či OBI. Málokdo by zde hledal rodinné domy. Ty tu však stále stojí. Jenže jejich majitelé se nyní obávají budoucnosti. „Vloni prodali naši sousedé svůj rodinný dům s pozemkem zahraničnímu developerovi. Podle územního plánu Držovic se jedná čistě o zónu určenou výhradně k bydlení, případně pro drobné podnikání. Následně za námi přišel zástupce developera a začal na nás tlačit, abychom jim prodali i náš dům s pozemkem. My jsme to pochopitelně odmítli a tím začaly problémy,“ svěřila se Večerníku zhruba před rokem Petra Chovancová z Držovic, podle níž jí jednatel developerské firmy začal vyhrožovat. „Říkal, že nám udělají ze života peklo a že budeme muset čelit hlučnosti a prašnosti. Když manžel argumentoval tím, že podle územního plánu obce tady nelze obchody stavět, bylo mu doslova řečeno, že developer má neomezený příjem peněz a pomocí nich dokáže změnit všechno,“ sdělila exkluzivně Večerníku bezradná žena.

Držovice nechtějí další auta

S odstupem času nás zajímalo, jak se situace vyvinula. „Stále platí, že územní plán v daném místě nepřipouští stavbu větších komerčních objektů. My na tom nehodláme nic měnit, neboť se domníváme, že celý prostor je už nyní neúměrně zatížen dopravou a výstavba dalších obchodů by to jen zhoršila,“ vyjádřil se aktuálně starosta Držovic Jaroslav Studený, který přesto netajil rozčarování, že navzdory nesouhlasu obce se již investorovi podařilo mnohé věci přímo na prostějovském magistrátu prosadit. „Odbor dopravy schválil možné vybudování sjezdu k novému obchodnímu centru a odbor územního plánování se vyjádřil v tom smyslu, že budoucí stavba není v rozporu s územním plánem. To mi přijde neuvěřitelné,“ netajil rozčarování Jaroslav Studený.

Zástupce developera pak v průběhu roku jednal přímo se zastupiteli Držovic. „Nabídl nám 750 tisíc korun za zřízení věcného břemene na sítě. Když jsme to odmítli, tak ironicky naznačoval, že obec má asi peněz dost,“ doplnil Studený s tím, že Držovice v chystaném novém územním plánu naopak chtějí před novou výstavbou spíše preferovat zachování, případně rozšíření zelených ploch. Jak se bude situace vyvíjet dál?