Oslavy hasičů probíhaly o víkendu také v Prostějovičkách, kde místní jednotka oslavila 120 let svého trvání a tuto slávu spojila s hodovými oslavami, které v této malé vesničce na Prostějovsku uplynulý týden probíhaly. Už krátce po obědě se na místo sjížděly všechny pozvané jednotky a po slavnostním zahájení během celého odpoledne diváky bavily svými ukázkami nejen moderní techniky, ale i historických kousků. V areálu „zahrádky“ k tomu nescházela řada vynikajících dobrot a na oslavy navázala večerní zábava připomínající dvacet let „spolupráce“ s kapelou Novios.

Během úvodního ceremoniálu oslav pronesli svou řeč pořadatelé z místních hasičů, ale blahopřání přidal i poslanec parlamentu Karel Smetana, který se do Prostějoviček pravidelně vrací. V rámci úvodních oslav bylo představeno i nové vozidlo hasičů, které vystřídalo „liazku“, jež sloužila v předchozích jedenácti letech. „Je z Mníšku pod Brdy a předchozí auto jednotka dostala v roce 2011. Mohli jsme tak poprvé vidět nové vozidlo a zároveň se jednalo o derniéru našeho předchozího vozu,“ prozradila za pořadatele Michaela Hrubanová.

Na místní louce už pak následovaly dynamické ukázky pozvaných hostů, kterých se na akci představilo hned patnáct. Úvod patřil mládežníkům, kde ukázali požární útok i vítězové posledního ročníku Okresní dětské ligy ze Soběsuk. Následovala pak přehlídka historických vozů i stříkaček, které fungují už dlouhou dobu a mají svou nezaměnitelnou historickou hodnotu. Například hasiči z Kobylniček použili tu z roku 1938 a místní jen o dva roky mladší. Postupně se ale od těchto historických modelů, jež si mohl každý z návštěvníků v průběhu celého odpoledne prohlédnout, přešlo k modernějším strojům, tím pádem k atraktivnějším a dynamičtějším ukázkám. Nechybělo tak například vyprošťování z vozidla, požár popelnice, hašení vozidla a také hašení domu.

Hody ale nebyly pouze o hasičích. Na své si tak v areálu přišly i děti, na které čekal skákací hrad, malování na obličej i modelace balónků či lukostřelba. Největší zábavu ale děti měly ve velkém vedru u aquazorbingu, kde si užily pěkného osvěžení. Pro všechny účastníky pak měli pořadatelé připraveno všechno, co k takové veselici patří. Nechyběly dobroty z udírny, makrely, žebra, ale také třeba nakládaný hermelín, který v horkém počasí slavil úspěch, protože se podával za studena. Na pitný režim se nezapomnělo a možnost doplnění tekutin byla hned na dvou stanovištích.

Po odpoledním programu se začalo vše připravovat na tradiční hodovou zábavu, kde se slavilo další kulaté jubileum. Už po dvacáté se totiž na pódiu v Prostějovičkách představila kapela Novios a znovu přilákala značný počet návštěvníků, kteří se tak mohli bavit až do pozdních nočních hodin. „Byla to velmi zdařilá akce, večerní zábavy se zúčastnilo na tři stovky návštěvníků a skupina Novios byla jako vždy nejlepší. Další akcí bude zřejmě až třetího září rozloučení s prázdninami,“ zhodnotila Michaela Hrubanová.