Jak již Večerník jako první prozradil v minulém vydání, bratři Bradáčové byli zatčeni. Jeden z nich dokonce přímo v budově Okresního soudu v Prostějově! Paradoxně po líčení, z něhož mohl odejít na svobodu. Jenže na krku toho má pětadvacetiletý Pavel i jeho o sedm let starší bratr Michal mnohem více. Minulé pondělí zveřejnila Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje tiskovou zprávu, v níž celý případ podrobně popisuje. Ze série vloupání byli v minulých dnech obviněni hned tři muži z Prostějova. Jak dopadli?

 

O tom, co jsou Bradáčovi zač, a že jde zejména o vyhlášené bitkaře a narkomany, Večerník již několikrát informoval. Nejnovější policejní zpráva proto nemůže být pro nikoho žádným velkým překvapením. Vyplývá z ní, že od začátku tohoto roku se bratři vloupali minimálně do pěti objektů v Prostějově a jednoho ve Ptení. „Do provozoven a soukromých objektů se dostali většinou násilím a brali především věci s nějakou hodnotou, které se daly následně zpeněžit a prodat,“ sdělila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „Peníze získané za odcizené věci si rozdělili a utratili. Kradli především elektroniku a stavební nářadí. Rukama jim prošlo i jízdní kolo, krosová motorka, motorové oleje, vzduchovky, rybářské pruty, lakovací pistole a další věci,“ prozradila.

Šetřením, dokumentováním okolností oznámených případů a zajištěním důkazních materiálů trestné činnosti bylo zřejmé, že podezřelou činnost mají na svědomí právě zmínění bratři s bohatou trestní minulostí. A tak na základě předem vydaného souhlasu státního zástupce s jejich zadržením, skončili oba s pouty na rukou v budově prostějovského soudu. V doprovodu policistů byli převezeni na služebnu, kde s nimi byly provedeny potřebné a nezbytné úkony a noc přečkali v cele. Následující den s nimi bylo zahájeno trestní stíhání.

Co nevzali, poškodili

Vysokou škodu způsobili podle policejní mluvčí i poškozením různých věcí a zařízení v objektech. „Například v podzemních garážích ve Francouzské ulici poničili kamerový systém a ukradli z něho záznamové zařízení, v rodinném domě na jiné adrese se v garáži pokusili nastartovat vozidlo značky Renault, což se jim ale nepodařilo. V jiném objektu zase vniknuli do dvou aut, kde ve škodovce poškodili palubní desku a z Renaultu demontovali autorádio,“ popsala řádění bratrů Bradáčových Miluše Zajícová.

Starší byl výkonnější

Další tři krádeže má na svědomí sám starší z bratrů. Dopustil se jich v panelovém domě na Sídlišti Svobody, kde bydlel. „Že okrádá své sousedy, tak s tím si těžkou hlavu nedělal. Dvakrát vnikl do cizího sklepa, odkud odnesl nářadí a televizor, a v jednom případě vnikl do společného skladu za použití klíče, který měl k dispozici každý nájemce, a odcizil tam porcelánové nádobí a vysavač,“ uvedla dále mluvčí krajských policistů s tím, že celková škoda na odcizených věcech ve všech případech byla předběžně vyčíslena na necelých 180 000 Kč a na poškození necelých 60 000 Kč.

Třetí zloděj jen jedenkrát

Třetí zadržený muž, který na rozdíl od jeho pokrevně spřízněných spolupachatelů se ze všech akcí účastnil jen jedné, kdy s mladším z bratrů Bradáčových společně v lednu tohoto roku přelezli plot a vnikli do areálu firmy v Kostelecké ulici. „Po vypáčení okna se dostali do kanceláře, odkud odcizili stolní počítač s příslušenstvím, starožitné laboratorní váhy a další věci. Tomuto muži hrozí „jen mírnější“ trest do dvou roků odnětí svobody. „Obvinění mu bylo sděleno pro dva trestné činy, a to krádež a poškození cizí věci. Poté se již společných nájezdů na různé objekty neúčastnil,“ upřesnila Zajícová. Zato sourozencům Bradáčovým hrozí vhledem k trestní minulosti a ke škodě, jež způsobili a která činí zhruba čtvrt milionu korun, až pětileté tresty. Mladší z bratrů byl po objasnění další majetkové trestné činnosti navíc obviněn ještě z jiných dvou trestných činů a to neoprávněné užívání cizí věci ve stadiu pokusu a porušování domovní svobody. Celkem mi tedy na svědomí čtyři trestné činy,“ shrnula tisková mluvčí. Michal Bradáč byl navíc obviněn z nedovoleného ozbrojování, protože u něj policisté při domovní prohlídce v místě svého dřívějšího bydliště našli 56 nábojů, které dle své výpovědi někde našel a přinesl domů, i když není a nikdy nebyl držitelem zbrojního průkazu.

Šok! Zůstávají na svobodě

Poté, co policisté sourozence Bradáčovy obvinili z několika trestných činů, podal vyšetřovatel návrh na uvalení vazby, který státní zástupce akceptoval a podpořil. Soud však k velkému překvapení všech vazbu neuvalil a nenapravitelné recidivisty nechal na svobodě! „Jak je již bylo uvedeno, oba bratři jsou uživatelé návykových látek, mají za sebou bohaté zkušenosti s protiprávním jednáním a byli za ně v minulosti odsouzeni i k trestu odnětí svobody. Po zahájení trestního stíhání a sdělení obvinění jsme proto na Okresní státní zastupitelství v Prostějově dali podnět k podání návrhu na vzetí obou obviněných do vazby, který státní zástupce akceptoval, ale soud rozhodl jinak a trestní stíhání obviněných je vedeno na svobodě,“ potvrdila Miluše Zajícová informaci, nad níž normální člověk může jen zakroutit hlavou. „Dva z obviněných s policisty spolupracovali a k trestné činnosti se doznali.  Část odcizených věcí byla v průběhu prověřování zajištěna a následně vrácena poškozeným,“ dodala závěrem alespoň trochu pozitivní zprávu tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.