A léto je za námi! Na začátku roku jsme si mohli přečíst alarmující varování klimatologů o tom, že letošek má být jeden z nejteplejších v dějinách lidstva. Tyto předpovědi se tak úplně nenaplnily. Alespoň ne během léta v Prostějově. Přesto jsme ani tentokrát nemuseli jezdit do Chorvatska. Kdo zůstal v Prostějově, mohl si přímo v našem městě během prázdnin naplno užít hned 17 tropických dnů.

Tropický den označuje ten, kdy maximální teplota dosáhne minimálně 30 °C. Pokud důkladně prozkoumáme statistiky meteorologické stanice na prostějovské hvězdárně, pak zjistíme, že jsme si jich během uplynulých prázdnin ve městě užili hned 17. Nejvíce se jich sešlo během týdne od pondělí 18. do neděle 24. července, kdy jich bylo pět. V tomto období na hvězdárně rovněž naměřili vůbec nejvyšší teplotu letošního roku. Ve čtvrtek 21. července se rtuť teploměru vyšplhala na 35,4 °C. Právě v tento den například prostějovský divadelní soubor Pronitka sehrál na nádvoří zámku pohádku O čertici Gvendolíně, pro niž vskutku pekelné vedro vytvořilo přiléhavou kulisu. 

Jestliže nahlédneme do dlouhodobých statistik, pak zjistíme, že se v tomto případě jedná o vůbec nejvyšší teplotu od začátku srpna 2017. Tehdy na prostějovské hvězdárně naměřili rovných 36,0 °C. Na druhou stranu si uvědomíme, že v minulosti jsme zažili už i větší vedra. Vůbec nejvyšší teplota uplynulé dekády byla v Prostějově naměřena v roce 2013. Tehdy to bylo dokonce 37,5 °C. K takové hodnotě jsme se letos ani nepřiblížili.

Ještě na přelomu letošního července a srpna se přitom zdálo, že by tento letitý rekord mohl být přece jen překonán. Zprávy ze zbytku Evropy zněly vskutku děsivě, ostatně Francie letos zažila nejsušší červenec od začátku měření a teploty v Anglii se šplhaly až ke 40 °C. Mnohá místa v Evropě pak zužovaly rozsáhlé požáry. Ty se však na rozdíl od Českého Švýcarska Prostějovsku vyhnuly, a to samé platilo i pro teplotní extrémy.

To mnozí z nás přivítali, naopak lehce zklamaní mohli být provozovatelé koupališť, kteří si od letoška zřejmě slibovali přece jen vyšší návštěvnost. „Léto bylo podle mě tak akorát. Příjemně teplých dnů bylo poměrně hodně, ale žádné extrémy se nekonaly. Nerozumím lidem, kteří si libují, pokud je velké parno a oni mohou trávit den chlazením se ve vlastním bazénu. Podle mě je lepší, pokud takové vedro není a člověk místo toho může dělat cokoliv jiného,“ zhodnotil letošní léto jeden z Prostějovanů, který si zároveň všiml, že lidé v poslední době na koupaliště houfně zamíří až ve chvíli, kdy teploty vysoce přesahují tropickou třicítku. „Bude to asi tím, že jsme zchoulostivěli a voda, která má méně než dvacet stupňů Celsia je pro stále více lidí příliš chladná. V tomto se začínáme podobat Italům a dalším jižním národům. Vzpomínám si, jak se dříve Češi či Němci v Itálii vesele koupali v moři, zatímco místní na ně pohrdavě koukali, protože oni by do takto „studené“ vody nikdy nevlezli. Očividně jsme si už také zvykli na to, že teplou vodu a vyšší teploty musíme mít po celý rok, a to i v zimě. To se možná při aktuálních cenách energií přece jen trochu změní,“ uzavřel bdodrý muž.

 

38 graf1

 

38 graf2