Bezmála 30 let provozoval Marijan Šebek restauraci Jadran na prostějovské tržnici. Ve městě se podnik po celou dobu těšil trvalé oblibě nejen díky výbornému jídlu, ale i sympatickému majiteli. Jenže následně vše nabralo špatný směr. Z následovníka Šebka se ovšem vyklubal arogantní bankrotář. Z jeho „hospodaření“ se podnik dosud nevzpamatoval a nový nájemce se ani po letech stále nenašel.  

 

Restaurace Jadran vznikla v Prostějově těsně po revoluci v roce 1989. Její provozovatel s chorvatskými kořeny ve městě trvale zakotvil a jeho podnik se stal jednou z prostějovských stálic. Hosté si v něm pochutnávali zejména na pizze, která si po řadu let zachovávala stejnou chuť.

Vzhledem ke svému věku se v létě 2018 Marijan Šebek rozhodl, že už do restaurace nebude dále investovat a pronajme ji svému tehdejšímu zaměstnanci. V tom se ovšem šeredně zmýlil. Patrik Michálek v Jadranu vydržel necelý rok, při jejím vyklízení si pak odvezl věci, na které prokazatelně neměl právo. Vymlouval se přitom, že do opravy některých z nich investoval vlastní peníze. Přes opakované urgence neměl velice dlouho ani špetku slušnosti, aby se omluvil a vše vrátil. Naopak si změnil telefon a přestal jakkoliv komunikovat. Způsobil tak škodu zhruba za 60 000 korun. Za to byl loni na jaře postaven před soud. Ten mu dal šanci své závazky uhradit.

„Všechno už je vyřešené, nestarejte se o to. Co s tím bude dál, nevím, nejsem majitel,“ reagoval na konci letošního října poněkud podrážděně sedmadvacetiletý Michálek, který kromě Jadranu v minulosti neúspěšně vedl také restaurace H Club a La Marco. S dluhy kolem dvou milionů korun následně skončil v osobním bankrotu.

Jaký bude další osud bývalé restaurace v centru města, tak zůstává otázkou. Z katastru nemovitostí se Večerníku podařilo zjistit, že památkově chráněná budova v centru města stále patří manželům Šebkovým. Sehnat na ně aktuální kontakt se nám však do uzávěrky tohoto čísla nepodařilo.