Hrad Helfštýn na Přerovsku se vloni těšil mimořádnému zájmu výletníků. Přišlo si ho prohlédnout více než 116 tisíc lidí, což je nejvíc od roku 1974, kdy se památka veřejnosti zpřístupnila.

„Olomoucký kraj investoval do rekonstrukce Helfštýna desítky miliónů korun. Hrad je velmi známým turistickým cílem, proto jsme v jeho blízkosti finančně podpořili také vybudování Stellplatzu pro parkování obytných vozů se základními potřebami. Parkoviště bude uvedeno do provozu v letošním roce. Věřím, že atraktivním turistickým cílem zůstane hrad i v dalších letech,“ řekla Milada Sokolová, uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Našlápnuto na návštěvnický rekord měl středověký hrad hned na začátku minulého roku, kdy uspořádal tradiční novoroční výstup. Velkým lákadlem bylo pro návštěvníky setkání uměleckých kovářů Hefaiston a množství lidí zamířilo na Helfštýn také o Velikonocích. Dařilo se ještě během podzimních měsíců – nebývale teplé počasí přimělo k cestě na hrad dalších devět tisíc lidí.

Památka patří pod správu Muzea Komenského v Přerově, které naplánovalo na letošní rok rozsáhlou rekonstrukci střechy na druhé bráně hradu.

„Stávající šindelová krytina střechy věže je už dožilá. Je třeba provést její kompletní výměnu. Součástí akce bude i oprava krovu, výměna střešních latí, hromosvodu a oplechování. S ohledem na energetické úspory bude provedeno zateplení stropu nad nejvyšším, čtvrtým patrem věže,“ popsal rozsah plánovaných oprav Radim Himmler, ředitel muzea.