Během měsíce května provedli olomoučtí celníci několik cílených kontrolních akcí, které se zaměřily na dodržování zákona o zaměstnanosti. Výsledkem toho je odhalení 37 nelegálně pracujících cizinců. Zmíněnou kompetenci celníci vykonávají již od vstupu České republiky do Evropské unie.

V rámci kontrol zaměstnávání cizinců se celníci mimo jiné zaměřili na předem vytipované stavby na Přerovsku a rovněž na velké potravinové sklady v Olomouci. Při postupném prověřování pracujících osob bylo zjištěno, že 37 z nich vykonává práci bez platného povolení k zaměstnání. Nejčastěji se jednalo o osoby moldavské a ukrajinské národnosti. Ke zjištění došlo i přes již vydaná opatření, která zjednodušují zaměstnávání ukrajinských osob vzhledem k probíhajícímu válečnému konfliktu.

Zaměstnavatelům, kteří umožnili cizincům výkon nelegální práce, hrozí nyní sankce až do výše 10 milionů korun. Zásadní motivací pro páchání přestupků v této oblasti je zejména ekonomický faktor, kdy za nelegálně zaměstnané cizince zaměstnavatel nehradí zdravotní pojištění.

Nejedná se přitom o ojedinělé případy, kdy celníci v rámci Olomouckého kraje zjistili porušení při zaměstnávání cizích státních příslušníků. Od začátku letošního roku bylo odhaleno již 51 nelegálně zaměstnaných cizinců. V porovnání s rokem 2022 došlo v druhém kvartále letošního roku k nárustu, jelikož za celý uplynulý rok bylo odhaleno celkem 55 osob.