Máte někdy nervy a jste ve stresu? Tak to si dopřejte „nejzdravější salát světa“. Polníček mimo jiné zvyšuje totiž odolnost vůči nadměrnému zatížení, zlepšuje soustředění i výkonnost a celkově posiluje duševní vitalitu.

Polníček roste u nás ve volné přírodě, chutnější jsou však jeho zahradní odrůdy, které se běžně pěstují. Největší oblíbenosti se těší zejména v západních zemích Evropy. Listy mají jemně nasládlou, oříškovou chuť. Používají se výhradně do salátů nebo na dozdobení pokrmů, ale i do zeleninových koktejlů a polévek.

Přestože se dříve pěstoval tento druh křehkého salátu většinou jen na polích, v současné době je rostlinka tak oblíbená, že ji najdete často nejen v mnoha zahrádkách, ale i v domácnostech, kde si ji můžete hýčkat v květníku nebo truhlíku.

Polníček je výborná zásobárna vitamínu C a je ho v něm dokonce více než v citrónu. Významné zastoupení mají i vitamíny A a E a betakaroten. Díky tomu je tento drobný salátek výborným pomocníkem pro udržení perfektní imunity. Minerální látky v něm reprezentují například železo, draslík, hořčík, vápník a kyselina listová.

Díky vyváženému poměru minerálů, zvláště draslíku a hořčíku, funguje polníček jako výborná prevence srdečních onemocnění, zejména infarktu myokardu. Pro vysoký obsah kyseliny listové je doporučovaný těhotným ženám. Konzumace polníčku podporuje krvetvorbu a aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Máte někdy nervy a jste ve stresu? Tak to si tento salát také dopřávejte v dostatečném množství, zvyšuje totiž odolnost vůči nadměrnému zatížení, zlepšuje soustředění i výkonnost a celkově posiluje duševní vitalitu.

 

Speciální příloha věnovaná nejen jídlu a řemeslu vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 12. června