Minulý čtvrtek 22. června se v kasárnách v Letecké ulici uskutečnil slavnostní nástup u příležitosti předání funkce velitele 533. praporu bezpilotních systémů. Zúčastnila se ho celá řada významných hostů, mezi nimi i velitel 53. pluku průzkumu a elektronického boje Generála Heliodora Píky, plukovník generálního štábu Pavel Andráško. Statutární město Prostějov zastupovala první náměstkyně primátora Milada Sokolová.

V průběhu slavnostního aktu převzali ocenění v podobě pamětních odznaků příslušníci 533. praporu a další vyznamenaní. Pak už velitel pluku Pavel Andráško převzal od odcházejícího velitele, podplukovníka Petra Mandy bojový prapor 533. praporu bezpilotních systémů, aby ho vzápětí vložil do rukou velitele nového. Tím se stal podplukovník Jiří Smažil.

S odcházejícím velitelem, který byl šéfem praporu od července roku 2022, se rozloučili i sami vojáci. Na památku si do místa nového působiště v Itálii odvezl nejen maketu bezpilotního letounu, ale i speciální nůž průzkumníků.

Aktu přihlížel i Zbyněk Miloš Duda, synovec generálmajora i. m. Josefa Dudy. Účastník bitvy o Británii a Francii a poválečný velitel Vojenského leteckého učiliště v Prostějově je patronem útvaru a jeho jméno jednotka nese ve svém názvu.