Milá, vzorná, obětavá. Éterická bytost. Vynikající lékařka s úžasným přístupem k pacientům. Tak popisují lidé kutnohorskou zubařku Magdalenu pocházející z Konice. Přesto teď stojí před soudem, kde čelí obvinění za předem promyšlenou vraždu svého partnera.

Státní zástupkyně pro ni žádá trest v rozmezí 12 až 16 let vězení. Na její podporu vznikla facebooková skupina, kde jí vyjadřují podporu stovky lidí. Mezi nimi i bývalý ředitel konického gymnázia Jaromír Schön.

 

Ten příběh je již všeobecně známý. Z vraždy, jež na první pohled nesla znaky rituálního obřadu, byla obviněna zubařka, která vyrůstala v Konici. Po maturitě na tamním gymnáziu jediná dcera místní uznávané logopedky vystudovala Univerzitu Karlovu. Zločinu, z něhož byla obviněna spolu se svou pětašedesátiletou rovněž vysokoškolsky vzdělanou kamarádkou, se měla dopustit v Praze. Obětí byl její životní partner.

Magdalena se hájí tím, že svého muže omámila a následně podřezala na jeho výslovné přání a na naléhání spoluobžalované. Tomu by ostatně napovídalo i to, že mu dle obžaloby po podání léků chtěla zavolat záchranku. V tom jí ovšem měli dva další aktéři celého příběhu zabránit.

Během hlavního líčení vyšla na řada celá řada skutečností týkajících se neustálé manipulace a nátlaku ze strany mrtvého muže, který byl vůdcem sekty, přičemž se mu z jeho oveček podařilo vymámit 90 milionů korun! Devět z nich mu měla poslat sama Magdalena, která se detailně rozpovídala o psychickém teroru, jenž měla prožívat.

Apelují na soucit

Na její podporu vznikla facebooková skupina, její správci prosí soud o shovívavost a apelují na soucit, pochopení a odpuštění. „Věříme, že si Magda zaslouží druhou šanci. Šanci začít znovu,“ vysvětlila své motivy Ilona Novotná. K této výzvě se přidávají mnozí z nejrůznějších koutů republiky. Jen nemnozí ji však skutečně znají. „Magdalenu jsem poznal jako mimořádně citlivou, vnímavou, obětavou a empatickou osobnost. Byla naprosto nekonfliktní, o nějaké agresivitě a záludnosti nemůže být ani řeči. Vzhledem k okolnostem případu, které znám z médií, jsem přesvědčen o tom, že se stala obětí bezohledného a psychopatického manipulátora,“ vyjádřil se v této souvislosti bývalý ředitel konického gymnázia Jaromír Schön, který ženu čtyři roky na gymnáziu učil.

Byla mu zcela oddána

Jak může vysokoškolsky a přírodovědně vzdělaná žena přijmout naprosto iracionální představy? „Odpověď není jednoduchá. Můžeme se dovolávat zdravého rozumu, ale v případě cíleně destruované, psychicky i fyzicky týrané osoby a současně osoby až extrémně milující a obětavé jde o požadavek, který se míjel s jejím psychickým stavem. Ten se vyznačoval podřízeností, oddaností, poslušností a narušením autonomie,“ odpovídá si na tuto otázku Jaromír Schön, který připouští, že se Magdalena měla včas a sama vzepřít. „Dostatečnou sílu v kritických chvílích však v sobě bohužel nenašla. Důsledky ponese celý život. Podle mě však není vražedkyní, která vymyslela a realizovala svůj ďábelský plán,“

uzavřel Schön.