Žánrově lze Quanti Minoris zařadit jako historizující folkrock s keltskými kořeny. Brněnští muzikanti říkají, že hrají „hradrock“. Jejich repertoár tvoří kromě vlastní tvorby většinou zhudebněná poezie středověkých autorů. Patři mezi ně i François Villon, který učaroval kapelníkovi skupiny, multiinstrumentalistovi Zdenku Němečkovi. Hudbu skládá vlastní a inspiraci pro ni hledá ve 13. století.

 

Zdenka Němečka nepřehlédnete. Jeho kudrnatá bílá hříva a stejně bělostný knír vám na první pohled přijdou velmi povědomé. „Páni, on vypadá úplně jako Einstein,“ vyslovil nápad jeden z fotografů Keltské noci. „No fakt a já furt přemýšlím, odkud ho znám a ono z učebnice,“ smála se mladinká Elis.

Tím sice Zdeněk není, géniem ale bezesporu ano. Hudebním. Muž, který pracoval v dolech, živil se jako realiťák a k tomu vystudoval práva, zvládá loutnu, akustickou kytaru, kvinternu, cistru, violu da gamba, zobcové flétny, příčnou flétnu, křivý roh, šalmaj, chalumeau, gemshorny, píšťalu s měchuřinou, whistle … a bůhvíco všechno ještě. Většinu nástrojů má při vystoupení rozmístěnou kolem sebe. Důvod? Prostě je potřebuje. „Barevnost zvuků, která se z nich line, je nenahraditelná,“ tvrdí.

Obecenstvo Keltské noci udivil nejen bleskurychlým přechodem z nástroje na nástroj, ale i hrou na dvě flétny zároveň. A proč Villon? Podle Zdenka vynikal nad většinu svých současníků rozumem, věděním i znalostí lidí. Jeho verše jsou pro všechny časy jedinečnou tvorbou. Nikdy nebyla zbásněna tak bezpodmínečná palčivá pravda. Villon byl génius prostoty. Nikdo si nedokáže dnes představit podmínky, ve kterých žil. Církevní i světská zvůle byla totiž v té době téměř neomezená,“ vysvětluje svůj postoj k prokletému básníkovi, o němž má nastudováno neuvěřitelné množství informací. „Je to stejné jako s nástroji. Když mám nový nástroj, snažím se zjistit, odkud pochází a jakou má historii. Stejně se snažím rozumět době, z níž čerpám. Pokud chci něco dělat, musím o tom něco málo vědět,“ dodává.

Vystoupení Quanti Minoris bylo bezesporu další hvězdou na nebi Keltské noci.