Poslední sobota v červnu je již tradičně věnována bývalým, ale i současným prostějovským výsadkářům. Letos již podesáté vyrazili i se svými příznivci do Hamer, odkud odstartoval pochod „Po stopách 22. výsadkové brigády“. Tentokrát se zde sešlo na šest set lidí, mnozí z nich změřili své síly v náročném terénu na trasách 33 km a 14 km.  

Pochodu se pravidelně účastní nejen veteráni výsadkových jednotek z Čech, Slovenska a Polska, ale i stále sloužící vojáci či lidé z jiných ozbrojených sborů. K nim se pak přidávají příznivci a sympatizanti této již tradiční akce. Každý rok se pochoduje za jednoho z velitelů, který vedl elitní prostějovský výsadkový útvar s názvem VÚ 8280. V jeho dosavadní historii to dosud bylo celkem šestnáct mužů.

Desátý ročník byl logicky zasvěcen v pořadí desátému veliteli VÚ 8280, kterým byl plukovník Josef Trojan. Ten se stejně jako při všech předchozích ročnících pochodu aktivně sám zúčastnil, když vyrazil na čtrnáctikilometrovou trať. Na třiatřicetikilometrové trase byla mezi ženami nejrychlejší Veronika Kristová a v kategorii mužů Luděk Jedlička. „Ze statistik vyplývá, že 96 pochodníků přijelo již podesáté, tedy že se zúčastnili každého z dosavadních ročníků. Naopak zhruba 120 účastníků šlo tento pochod poprvé,“ prozradil Michal Mucha, který celou akci moderoval. Všechny přišel na start přivítat prostějovský primátor, stejně jako starostka Plumlova, pod nějž Hamry spadají, či starostové okolních obcí.

Náročná příprava akce trvala zhruba půl roku, její průběh sami organizátoři zhodnotili jako zdařilý. „Jedenáctý ročník se uskuteční opět poslední sobotu v červnu, tedy 29. června 2024, a ponese jméno po dalším veliteli, a to plukovníku Ondreji Páleníkovi,“ nastínil Michal Mucha, který závěrem poděkoval všem organizátorům, sponzorům a partnerům akce včetně statutárního města Prostějova, bez nichž by nebylo možné toto setkání uspořádat.