Tady to bude ještě napínavé. Zhruba před třemi roky odkoupil rodinný dům a další pozemky v Konečné ulici vedoucí k OC Arkáda v Držovicích německý developer. Jeho záměrem je zde vybudovat další obchodní centrum se čtyřmi komerčními objekty. To je však v přímém rozporu s územním plánem Držovic, který v místě počítá s obytnou zónou. Navzdory nejrůznějším nabídkám vedení obce územní plán v tomto ohledu měnit nechce. Večerník zajímalo, jak se situace v průběhu uplynulého roku vyvinula?

Ulice Konečná v Držovicích vede přímo do komerční zóny, v níž najdete obchody jako Tesco, Kaufland či OBI. Málokdo by zde hledal rodinné domy. Ty tu však stále stojí. Jenže jejich majitelé se dostali pod velký tlak a obávali se budoucnosti. Zatímco jedna rodina svůj dům prodala, ta další nabídku na odkup nemovitosti ze strany developera odmítla.

Výstavba nového centra se čtyřmi objekty se zasekla zejména na územním plánu Držovic, který nepřipouští stavbu větších komerčních objektů. Stávající zastupitelstvo obce na tomto nic měnit nechce, neboť je přesvědčeno, že celý prostor je už nyní neúměrně zatížen dopravou a výstavba dalších obchodů by to jen zhoršila.

Navzdory tomu se prostějovský magistrát vyjádřil v tom smyslu, že budoucí stavba není v rozporu s územním plánem. „To mi přijde neuvěřitelné,“ netajil rozčarování starosta Držovic Jaroslav Studený.

Zástupce developera ještě předtím jednal přímo se zastupiteli Držovic, jimž slíbil 750 000 korun za zřízení věcného břemene na sítě. „Když jsme to odmítli, tak ironicky naznačoval, že obec má asi peněz dost,“ ohlédl se Studený, jehož jsme se s odstupem času zeptali, jak se situace v celé záležitosti posunula. „Pokud mám informace, tak se zatím nezměnilo nic, vše je na stejném bodě, k žádné schůzce se zástupci developera již nedošlo,“ vyjádřil se aktuálně starosta Držovic.