Stěhování zažila během svého života řada osob, ale jak na to šli obyvatelé jednoho z pronajatých domů v Němčicích nad Hanou, zůstává rozum stát. Před samotným vystěhováním se nájemníci rozhodli, že ve svém už bývalém bydlení nenechají kámen na kameni.

Výsledkem tak byla vymlácená okna, rozkopané dveře, rozbitý a poházený nábytek, včetně sociálního zařízení a řádění nepřežil ani strop patrně obývacího pokoje! Je toto vůbec možné?! A kdo za tím stojí?         

 

Pronajímatel byl o celé těžko uvěřitelné události v Němčicích nad Hanou prakticky záhy informován od vedení města, načež o den později už dorazil zabezpečit pozemek, aby se zde už žádná další neplecha neudála. Jenže, snaha to byla marná. Tito neznabozi ještě neměli dost...

Na místo Večerník dorazil ještě téhož dne, a „vylepšený“ dům skutečně nešlo přehlédnout. V ulici Žabák bylo hned na první pohled jasné, který z baráků je momentálně neobyvatelný. Vymlácená okna, střepy, a prohnuté dveře to jasně dokazovaly. „Vůbec nejsme odsud, ale od rána na to hledíme, protože to tu ještě včera nebylo. Viděli jsme toho už hodně, ale toto je velký extrém,“ prozradili silničáři, kteří před tímto domem zrovna lepili cestu.

Co přesně stálo za tímto činem je zatím zahaleno spekulacemi. Místní si myslí, že nájemníci neplatili, a proto dostali příkaz k vystěhování, že to ale vezmou takovým způsobem překvapilo i je.

O situaci byl samozřejmě informován i starosta města Martin Ernst, který okamžitě jednal o zabezpečení pozemku a zastavení přívodu vody, která začala dělat potíže přilehlým sousedům. „Takto vypadá chování nepřizpůsobivých občanů. Tohle by přeci žádný rozumně myslící člověk neudělal. Pohled z venku je jedna věc, ale když jsem viděl, že i uvnitř je vše kompletně vybílené a rozbité, bylo mi do pláče. Neuvěřitelné...,“ kroutil hlavou starosta. Nelze než s ním souhlasit, protože při pohledu na způsobené škody je jasné, že dům je za současného stavu neobyvatelný a oprava přijde na velmi tučnou částku. Takové chování by se hlavně ve společnosti nemělo objevit.

V tomto domě přitom rodina bydlela už delší čas a dle slov místních to bylo i více než rok. „Žádné problémy, o kterých bychom přímo s nimi věděli, navíc nebyly. Máme tu v poslední době potíže s určitou omladinou, která se pohybuje právě v této ulici, ale nemohu potvrdit ani vyvrátit, že by měli právě s tímto domem něco společného,“ konstatoval starosta.

V Němčicích je tak teď opravdu živo, ale zrovna ne způsobem, jaký by si nejen vedení města, ale i obyvatelé přáli. „Za poslední období je toho už vážně hodně. Snad brzy přijde klidnější období pro nás všechny, kde nebudeme muset řešit neustálé problémy a potíže,“ věří Ernst. Ovšem, spletl se.

Sobotní noc klid také nepřinesla

Přání starosty o klidnějším období se proměnilo v prach ještě během víkendu. V průběhu sobotní noci totiž Romové pokračovali ve své úterním rabování. „Je to smutné, ale ze soboty pátého na neděli šestého srpna pokračovalo jejich řádění. Zajištěný dům opět rozmlátili a zdemolovali ještě více než tomu bylo posledně. Do toho nám nedaleko utrhli na Žabáku koš a odpadky rozházeli po ulici. Řádění skončilo u Polikliniky, kde utrhli poštovní schránku. Vše už nyní řeší policie,“ prozradil exkluzivně Večerníku v průběhu nedělního odpoledne starosta Němčic nad Hanou Martin Ernst.

Snažili jsme se spojit i s realitní kanceláří, která pozemek vlastní, ale do redakční uzávěrky nám na naše dotazy neodpověděla. Na e-mailovou komunikaci se starostou ale zareagovala obratem a dům hned na druhý den přijela zabezpečit a odklidit nepořádek, který byl i na obecním chodníku.