ostislav Osička. Bronz na ME 1979, 3x bronz na MS armád, vítěz osmi boxerských mezinárodních turnajů, 4x mistr republiky. Muž, který stejnou rukou, jíž rozdával rány, kreslí krajinky a koně cválající do dáli. Zdánlivě nespojitelné odvětví dokázal spojit bývalý boxer, kaskadér, uhlíř či příležitostný herec. Průřez jeho celoživotní tvorbou je k vidění do 3. září v prostějovské městské galerii v zámku.

Malovat začal Rostislav mnohem dřív než boxovat, už jako dítě. Rodiče byli zemědělci, pracovali na vinohradu, ale vedli jej k tvůrčí svobodě. „Prozíravě mě dali do lidové školy umění v Břeclavi a díky tomu jsem se mohl rozvíjet i jinak než v tělocvičně. Dnes mám na kontě přes čtyřicet výstav a můžu říct, že někteří kritici moje dílo hodnotí kladně. Nejsem žádný rytíř umění, ale snažím se poctivě vystihnout kompozici, barevné vyvážení a tahy štětcem tak, aby měl obraz pointu. Tvořím přímo ve svém bytě v Karlíně a snažím se, aby obrazy měly napětí a dynamiku, podobně jako box,“ vysvětluje.

Sedmdesát obrazů v prostějovském zámku pochází jak z majetku autora, tak ze zápůjček. Nabízí různorodá témata spojená s jeho vlastním životem. Jak Osička říká, maluje srdcem. Na zdech výstavních sálů najdete pražské kavárny i bezdomovce, malby z Paříže, box, náboženskou a válečnou tematiku, moravský folklor, krajiny a také ničivé tornádo. Spojovacím článkem je ale sám život. I proto na obrazech najdete zaznamenanou malířovu účast v televizní taneční soutěži StarDance v roce 2015.

Malování mám upřímně rád, zatímco box už dělám zejména proto, že nic lepšího v životě neumím. Jako trenéra mě těší, že jsem vychoval mistry republiky Míťu Soukupa, Láďu Kutila a Pavla Dostála. Jako malíř se naopak snažím působit tak, abych lidem přinesl potěšení, třeba i důvod k zamyšlení. Občas se to povede. Něco prodám, nakoupím za výdělek barvy, plátna a můžu jít zase dál,“ říká muž, který stále dává kondiční tréninky.

Výstavu mohou zájemci navštívit v městské galerii prostějovského zámku. Otevřeno je od úterý do pátku od 14.00 hodin, v sobotu od 16.00 a v neděli opět od 14.00 hodin.