Úpadek mužského tenisu po konci Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha zachraňuje především Jiří Lehečka, který drží českou vlaječku mezi elitní stovkou žebříčku. Už brzy by mu v tom ale mohl sekundovat prostějovský rodák Jakub Menšík. Dokazuje totiž, že potenciál, o němž se hovoří už od jeho útlého věku, umí potvrdit. Turnaje US Open se tak po více než třech dekádách účastnil neplnoletý hráč ve třetím kole.

Tenis jako takový je velmi komplexní sport a jemu dravé sebevědomí nechybí, zároveň je to ale velmi pokorný tenista, který si rád vyslechne rady od zkušenějších a povolanějších. Dá se říct, že i přes útlý věk je i mentálně vyspělý. V budoucnu proto může předvádět opravdu velké věci. Není náhodou, že si mohl zatrénovat i s Novakem Djokovičem a dalšími hvězdami.

Tenisový svět už o něm dávno ví, ale ani veřejnosti jeho jméno nemohlo uniknout. Každý sportovní fanoušek si asi vybaví jeho finálovou bitvu na Australian Open, kde i přes velké křeče bojoval v juniorce o každý míč. Letos si už stále důrazněji říká o pozornost i mezi muži. Naposled tomu tak bylo na US Open, kde se přes kvalifikaci probojoval až do třetího kola. Může se tak těšit na velký posun žebříčkem, který mu otevře brány věhlasnějších turnajů.

Pokud i nadále zůstane svůj a ctižádostivý, jak tomu je nyní, tak může rozhodně pomýšlet hodně vysoko a český mužský tenis se zase může těšit na parádní podívanou. Hlavně aby vydrželo to nejcennější, a tím není nic jiného než zdraví.