Olomoucký kraj má nové talenty roku 2023. Ocenění si převzalo 75 žáků a studentů, kteří svojí prací vynikají na národní i mezinárodní úrovni. Předání cen se uskutečnilo v Regionálním centru Olomouc v úterý 12. září.

„Moc mě těší, kolik šikovných mladých lidí žije v Olomouckém kraji. Blahopřeji jim k ocenění a zároveň věřím, že jejich um a píle bude do budoucna přínosem pro celý náš region,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Mezi mladšími umělci si už potřetí odnesl 1. cenu hudebník Matthew Stephen Hockaday. V technickém oboru zazářil vítězstvím na mistrovství světa Intersteno ve zpracování textu Lukáš Jánošík z Gymnázia Olomouc – Hejčín. Mezi staršími sportovci si první místo odnesl Jakub Menšík z gymnázia v Prostějově. A poprvé v historii soutěže se podařilo, aby si ocenění v přírodovědném oboru převzali žáci za výhradně mezinárodní úspěchy. Nejlepší z nich byl Jan Flajšar z hejčínského gymnázia, který bodoval v mezinárodním kole astronomické a astrofyzikální olympiády.

„Poděkování za svůj výkon si zaslouží nejen samotní žáci a studenti, ale také kantoři a rodiny, jejichž podpora je pro mladé lidé nesmírně důležitá a někdy trošku nedoceňovaná,“ dodal Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

Vůbec poprvé letos zástupci kraje předávali ocenění za společenskou odpovědnost, například studentům, kteří se věnují dobrovolnické činnosti. Ocenění si převzali celkem čtyři z nich. Kraj chce tímto u mladých lidí podpořit zájem o veřejné dění.

Seznam všech oceněných i nominovaných žáků, studentů, škol a organizátorů soutěží naleznete na tomto odkazu.

zodpovědná osoba:
Ing. Mgr. Alena Minxová, tisková mluvčí

mobil: +420 770 173 098