Na tyto lidi má u nás nějaký názor snad každý. A nemohou být rozdílnější. Jedni považují skupinu bratrů Mašínů za lupiče a vrahy, druzí za národní hrdiny, kteří vedli legitimní ozbrojený boj proti totalitnímu komunistickému režimu, který tyranizoval český národ.

Málokdo ovšem ví, že skupina bratří Mašínů jednu ze svých akcí spáchala přímo na Prostějovsku. Stalo se tak zejména proto, že mezi její členy patřil Václav Švéda pocházející z Pivína. Celá jeho rodina byla po desítky následujících let diktaturou krutě stíhána, on sám byl popraven. Od provedení diverzní akce uběhlo 7. září letošního roku přesně 70 let a lze ji považovat za pravý STÍN MINULOSTI.

 

Večerník se ohlédl za událostmi, na které mnozí z obyvatel možná už zapomněli, ale které jsou nesmazatelně zapsány do historie zdejšího regionu. A ne všichni z toho mají dobrý pocit po těle. I když už je to dávno… Co přesně se tedy událo?

Ozbrojená skupina antikomunistů působila na území tehdejšího Československa v letech 1951 až 1953. Jejími členy byli Ctirad Mašín a Josef Mašín, synové protinacistického odbojáře Josefa Mašína, dále pak Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda. Posledně jmenovaný se narodil v Pivíně v rodině drobných zemědělců. Václav Švéda chtěl aktivně bojovat proti nacistům, v roce 1942 však byl zatčen gestapem a zbytek II. světové války strávil ve vězení. Po návratu do vlasti se oženil s pohlednou Ludmilou. Po svatbě v roce 1946 převzali novomanželé správu nad hospodářstvím, které jim bylo po komunistickém převratu zkonfiskováno, a oni se přestěhovali do Pivína k Václavovým rodičům.

A právě tam pouhý měsíc předtím, než se skupina bratří Mašínů rozhodla opustit Československo a přejít do západního Berlína, se 7. září 1953 pustili do akce. V okolí Pivína zapálili Ctirad Mašín a Václav Švéda přes 20 stohů slámy. Jejich cílem mělo být oslabení násilné kolektivizace, jež znamenala krádež půdy soukromým zemědělcům, kteří na ní často hospodařili několik generací. Při potyčce s místními dobrovolnými hasiči pak Ctirad Mašín bohužel postřelil Jána Leciána a způsobil mu závažné poranění hrudníku a pravého oka. Kromě toho na našem území skupina bratrů Mašínů usmrtila také dva policisty a pokladníka.

Bratrům Mašínům se nakonec společně s Milanem Paumerem skutečně podařilo prostřílet až do západního Německa. Zbyněk Janata a Václav Švéda takové štěstí neměli. Švéda byl v tehdejším východním Německu v obklíčení postřelen a s bratry Mašíny se dohodl, že zůstane na místě. Později byl předán do Československa, kde byl odsouzen za velezradu, sabotáže, pokus vraždy, loupež a rozkrádání a den po prvomájových oslavách v roce 1955 oběšen.

Popravený Václav Švéda měl s manželkou Ludmilou dvě děti, které dopis otce na rozloučenou z vězení dostaly až po dlouhých 40 letech, které uplynuly od jeho smrti. Tvrdě postižena byla celá rodina včetně manželky Václava Švédy Ludmily. „Před naším domem stála spousta aut a ozbrojenců. Přišli zatknout maminku. Když se se mnou loučila, tak mi řekla, že se vrátí. Měl jsem čtyři roky. Ona se vrátila za deset let,“ zavzpomínal s odstupem času syn Václav Švédy Radslav.

Ve vězení skončila nejen jeho maminka, ale také dědeček a dva strýcové. „Tak jsme každé tři měsíce pendlovali mezi věznicemi. Bylo to stresující, když máte šest let a jedete nacpaným rychlíkem na hodinovou návštěvu někam do Leopoldova a pak zase zpět... Prostě to trochu poznamená psychiku člověka. Kdybych byl třeba nějaký měkký, tak bych to nesl hůře. Já jsem se s tím ale vyrovnal. Byla to životní realita,“ dodal Radslav Švéda, který dodnes žije v Pivíně. Jeho syn Radek zde v roce 1992 založil zámečnictví, které úspěšně provozuje dodnes.  

V roce 1993 byl Václav Švéda soudem v obnoveném řízení posmrtně rehabilitován, byl zproštěn obžaloby z trestných činů sabotáže a velezrady, ale znovu odsouzen pro pokus vraždy, loupeže a rozkrádání k úhrnnému trestu patnácti let.

V roce 2011 udělil ministr obrany ČR Alexandr Vondra oběma bratrům Mašínovým vyznamenání Zlaté lípy. Václavu Švédovi se podobného uznání dodnes nedostalo…