Že bude skvělým parťákem a pomocníkem, ukázal hned při svém prvním nasazení policejní nováček, dvouletý pes Deryk. Počínal si totiž jako zkušený profesionál a excelentně vystopoval i zadržel pachatele dopravní nehody. Odměna chlupatému hrdinovi v podobě legendárního věnce buřtů by mu tak určitě slušela právem. Šofér „škodovky“, který svojí bezohlednou jízdou poškodil vozidlo značky Seat, se totiž schovával pod vlivem drog v kukuřičném poli. Marně. Policisté se uměním svého čtyřnohého příslušníka pochlubili v uplynulém týdnu. Co přesně se stalo?

Vše se událo před několika dny, kdy pětačtyřicetiletého řidiče vozu Seat Leon na silnici z Určic do Prostějova před křižovatkou s komunikací od obce Seloutky velmi riskantně předjelo auto Škoda Octavia. Na první pohled bylo patrné, že šofér má problémy udržet směr a vozidlo vůbec na silnici. Po několika stech metrech „škodovka“ bez jakéhokoli signálu zastavila u pravé krajnice a zůstala stát. Když se ji řidič Seatu pokusil objet, „oktávka“ se prudce rozjela a zamířila vlevo na polní cestu, přičemž zadní částí nabourala předek Seatu.

 

„Řidič druhého vozu nezaváhal a ´škodovku´ pronásledoval až do té doby, než se mu ztratila v poli. Po chvíli hledání našel auto bez řidiče odstavené na okraji remízku,“ okomentovala další děj událostí Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Trestným činem postižený chlapík okamžitě volal na linku 158. „Vzhledem k okolnostem byl na místo vyslán psovod se psem. Teprve dvouletý pes jménem Deryk, který slouží jen pár týdnů, se ihned pustil po stopě jako ostřílený profesionál,“ prozradila policejní mluvčí a dodala: „Společně s hlídkou policistů z oddělení hlídkové služby pokračovali po horké stopě a po necelých dvou kilometrech Deryk označil místo v kukuřičném poli, kde se nacházel skrývající se muž z Octavie.“

Podle dostupných informací dal pes hlasitým štěkáním a vyceněnými zuby pachateli jasně na srozuměnou, že jakýkoliv pokus o útěk či o kladení odporu je marný. Muž to na první dobrou pochopil, nechal se spoutat a byl evidentně vděčný, že ho muži zákona odvedou z dosahu nekompromisního policejního psa...

„Dál se pokračovalo v hledání po případných dalších osobách, ale nikdo další nebyl nalezen,“ uvedla Zajícová.

Zadržený chlapík skončil na policejní služebně, kde byla nejprve provedena dechová zkouška s negativním výsledkem. „Opačný výsledek měl ovšem orientační test na návykové látky, který byl pozitivní na amfetaminy a metamfetaminy,“ prozradila mluvčí krajských policistů. Česky řečeno, byl muž nadopovaný pervitinem. Navíc se ukázalo, že má soudem vyslovený zákaz řízení všech motorových vozidel. „Je tedy podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ nastínila Miluše Zajícová s tím, že není nepravděpodobné, že záhy přibydou obvinění z dalších trestných činů, například ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu tak až dvouletý odvykací pobyt v některém z kriminálů. Dodejme, že hmotná škoda na vozidlech byla předběžně stanovena na 30 000 korun.