S blížícím se obdobím svátku Památky zesnulých se strážníci prostějovské městské policie více zaměřují na kontroly hřbitovů a přilehlých parkovišť. Důvodem této preventivní akce je co nejvíce omezit případné krádeže věcí zanechaných ve vozidlech nebo přímo na hřbitově. Každým rokem se totiž najdou nepozorní lidé, kteří na svoje věci nedávají pozor a zanechávají je bez dozoru.

 

Nepozorní lidé si přitom neuvědomí, že právě tímto jednáním nahrávají zlodějům a mohou tak o své věci snadno přijít. „Při dohledu na klidný a důstojný průběh Dušiček bude městská policie spolupracovat s Policií ČR a svou přítomností na hřbitovech bude takové případy eliminovat. Cílem strážců zákona je zabránit v páchání jakékoli protiprávní činnosti. Strážníci budou přímo na místě občany upozorňovat na zjištěné nedostatky. Jelikož není možné, aby policie byla na každém hřbitově čtyři hodin denně, je důležité, aby se každý choval obezřetně a nedával šanci zlodějům. Již pouhé ponechání tašky s bezcenným obsahem ve vozidle může v potenciálním zloději vzbudit touhu ji získat,“ uvedla Tereza Greplová, vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov s tím, že při opuštění auta je dobré řídit se heslem, že auto není trezor ani výkladní skříň.

„Dbát nutné pozornosti je třeba i při úklidu a zvelebování hrobů. Stává se, že osoba je do této činnosti tak zabraná, že si nevšímá svých odložených věcí a ty se pak stávají snadnou nástrahou pro pachatele, který takové situace velice rád využije. Proto nabádáme občany k větší ostražitosti a obezřetnosti. Je důležité všímat si okolí, pokud uvidíte nějakou podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo se chová podezřele na hřbitově, zavolejte na linku 156 nebo 158,“ apeluje na občany Prostějova Tereza Greplová.