O tom, že jsou rozhodčí nedostatkovým zbožím, není pochyb. Já osobně patřím spíše mezi ty, kteří se je snaží obhájit, i když jejich výkon není vždy zrovna tím nejlepším, co na hřištích vidíme. Jenže vše má také své meze, a pokud se nezačne viditelně trestat i na nižších úrovních, tak se „smrádečku“ ve fotbalovém prostředí nezbavíme ani na těch nejmenších obcích.

 

Mnohokrát totiž člověk slyší kritiku na jejich adresu, zažil jsem to i na vlastní oči, či dokonce kůži. A každý sportovec moc dobře ví, jak těžké je udržet emoce na uzdě, když hrajete za párek a pivo, pro radost a někdo z vás ať už svým neuměním, či schválně dělá idiota. To byste si řekli, že by nebylo od věci si stěžovat na místech, kde se s tím dá něco dělat, jenže to je zbytečná ztráta času, která vás bude stát navíc i nějaké peníze.

Přitom jsou už na krajských soutěžích povinné záznamy. Ty musí mít každý klub k dispozici a v případě nutnosti je poslat na patřičná místa. Ale myslíte si, že to někdo sleduje? Pak na to doplácí kluby a hráči. Jasně body a udělení karet vám to už nevrátí, ale bylo by tak těžké se v případě protestů pořádně podívat na záznamy a podle nich dát jasné stanovisko?

Ono totiž, když vás sudí během zápasu zařeže, tak se emoce jen těžko zvládají. Často se hráčům i funkcionářům nelze divit. Smutný je ale pak fakt, že potrestaní jsou právě jen ti, kteří byli v zápase poškození. Interní pokuty v řádu stovek pro sudí, o kterých veřejnost pomalu neví, nejsou náplastí. Tresty musí lítat veřejně a nemilosrdně. Někdy si až říkám, že lepší žádný sudí než ten, který má své notičky.