Novinka, která by třeba mohla pomoci vyřešit dlouhodobé problémy s prodejnami potravin na řadě míst, která byla poslední dobou uzavřena. Co je jasné, tak v malé obci na samé hranici prostějovského regionu jdou prostě s dobou. Nejenže se v Ondraticích v posledních letech neustále buduje, modernizace se tentokrát dočkal i místní obchod, který byl v posledních letech ztrátový. Problémem proto bylo jeho další financování. To by se mělo změnit, protože ve čtvrtek 2. listopadu zde otevřeli první bezobslužnou prodejnu v regionu. Ale během dopoledne vás „postaru“ obslouží prodavačka. Systém i zabezpečení jsou přitom velmi jednoduché a jistě nejen místní potěší fakt, že otevřeno bude od časného ráno až do pozdního večera každý den.

Krámek v Ondraticích se do širšího povědomí lidí z Prostějovska dostal letos v únoru. Po onemocnění někdejší vedoucí se tak za pult postavil místní starosta. Po čtrnáctidenním starostenském záskoku nastoupila nová vedoucí, nicméně problémy tím neskončily. Doposud byla prodejna. „Po drobných úpravách jsme ji znovuotevřeli ve čtvrtek 2. listopadu a nově bude fungovat v hybridním provozu. To znamená, že dopoledne to bude s obsluhou a mimo tuto dobu pojede v systému bezobslužného provozu,“ nastínil starosta nevelké obce Bohuslav Koštanský.  

 „Už před časem jsem se byl podívat na dvou místech, kde tyto prodejny fungují. Společnost Contio tam měla prezentaci, jak vše funguje. Tento systém se mi hodně zamlouval, ale říkal jsem si, že to funguje spíše v menších městech, že to finančně v obci neutáhneme. Zůstali jsme však v kontaktu, a když mi v lednu přišla nezávazná nabídka na zhruba půl milionu korun, tak jsem usoudil, že bychom to měli zvládnout. Investice by se nám měla vrátit, protože v minulých letech jsme na obecní obchod dopláceli stále víc s tím, jak rostly energie,“ objasnil inovaci.

Od novinky si slibuje, že prodejna se stane místem, kam budou chodit nakupovat i mladší občané a pracující, kteří doposud neměli z důvodu otevírací doby šanci se do místního obchodu ani dostat. „Samozřejmě nemůžeme konkurovat velkým marketům a jejich obrovskému výběru i třeba akcím, ale s otevírací dobou, která bude denně od 5.30 do 21.00 hodin tak může každý z místních i přespolních přijít kdykoliv se mu to bude hodit. Najde u nás všechno, co právě v domácnosti schází, nemusí kvůli tomu nikam jezdit,“ vybízí k návštěvě starosta. A jeho slovům musí Večerník dát za pravdu, protože jak jsme se přesvědčili při slavností „otevírače“ minulý čtvrtek, obchod je dobře zásobený.

Systém nákupu je přitom velice jednoduchý a velmi dobře zabezpečený. Do chytrého telefonu si stačí naskenovat QR kód, který najdete před prodejnou, stáhnout aplikaci, v níž jen vyplníte své osobní údaje. Poté dokončíte registraci a s QR kódem se dostanete přes zabezpečené dveře do prodejny. V ní už si vyberete potřebné zboží a následně přejdete k pokladně. Zde je třeba jako první krok znovu načíst váš QR kód, aby pokladna zjistila totožnost nakupujícího, poté už zboží naskenujete, jako to funguje například u samoobslužných pokladen ve velkých řetězcích, a zaplatíte svou kreditní kartou. Ven se už dostanete jednoduše přes kliku.

Zoufat nemusí ani lidé, kteří chytrý telefon či platební kartu nemají. Od toho funguje speciální kartička, kterou si mohou zájemci u vedoucí obchodu vyzvednout. Na průkaz pak společně načtou své údaje a mohou si jej nabít finančním obnosem dle libosti. Postup je stejný, jen místo telefonu a platební karty použijete právě tuto kartičku. Oproti obchodům, kde se v Ondraticích inspirovali, mají i jednu změnu, kterou je povinné uvedení data narození. „Důvodem je, že obchod je zpřístupněn pro všechny starší deseti let. V dalších prodejnách to funguje až od osmnácti. Datum narození slouží proto, že je pokladna nepustí, kdyby si chtěli koupit alkohol. Zároveň jsme ale nechtěli, aby si třeba děti nemohly přes léto přijít pro nanuky,“ doplnil starosta.

Každý nákup je pak zaevidován ve vaší aplikaci a informace o něm má k dispozici i vedoucí obchodu, takže může bez větších problémů zkontrolovat, zda tomu tak skutečně bylo. Celý obchod je navíc sledován kamerovým záznamem a veškeré údaje jsou časově synchronizované, takže pokud by se stala nějaká krádež, vedoucí může přesně podle času najít pachatele.

„Samozřejmě jsem už slyšel o tom, že se sem chystá bůhvíkdo, ale ať to klidně zkusí, protože osm kamer je uvnitř a další jsou před obchodem. Takže určitě bychom měli informací dostatek,“ varuje případné lupiče Koštanský.

K otevření mohlo dojít už dřív, ale obec čekala na provedení zednických prací, které byly před otevřením nutné. V těchto dnech už ale vše běží, jak má, a kromě tradiční otevírací doby s obsluhou od 7.30 do 10.00 zde tedy bude možnost přijít i v průběhu celého dne. Po první prodejně tohoto typu na okrese se dá tušit, že se brzy začnou ozývat i další obce, jak vše funguje. V tom ale zatím zůstává starosta opatrný. „Řekl bych, že první půlrok bude takový testovací. Uvidíme, jak si všechno sedne, jakým způsobem bude třeba doplňovat zboží a další věci. Už jsem ale samozřejmě starosty z okolních obcí pozval, aby se přijeli podívat. Určitě je rád provedu,“ dodal s úsměvem Bohuslav Koštanský, starosta Ondratic.