V roce 2019 špatné počasí, o dva roky později pak covidová bída. Prostějovská koupaliště se v posledních letech musela potýkat s nižší návštěvností, což samozřejmě znamenalo ve dvou případech v letech 2019 až 2021 výrazný pokles tržeb a záporný hospodářský výsledek z celosezónní činnosti. Letos to ale bylo úplně o něčem jiném. Přestože jednatel Domovní správy, která prostějovský aquapark i koupaliště ve Vrahovicích provozuje, Vladimír Průša tvrdí, že sezóna byla ohledně počasí jako na houpačce, dlouhé parné období přilákalo na oba „koupáky“ tisíce lidí navíc oproti předchozím létům. A to se pochopitelně odrazilo i na tržbách.

 

O tom, že se letos rapidně zvýšila celková návštěvnost prostějovských koupališť, informoval Večerník už těsně poté, co Domovní správa prodloužila koupací sezónu na začátku září. Nyní už nastává čas hodnotit sezónu v aquaparku i na vrahovickém koupališti z pohledu čísel. A jak Večerník zjistil, první ekonomické údaje už Domovní správa má. Byť ne konečné. Přesto je nejvíce potěšující fakt, že po třech letech provozních ztrát je koupaliště ve Vrahovicích letos poprvé od své rekonstrukce v zisku!

„V letošním roce obě koupaliště skončí v černých číslech. Samozřejmě mám na mysli provozní výsledek bez započítání odpisů. Přesná čísla ještě nejsou k dispozici, ale předpokládám, že u aquaparku v Krasicích se bude jednat o kladný hospodářský výsledek ve výši zhruba půl milionu korun, ve Vrahovicích by mělo jít o tři sta tisíc korun provozního zisku,“ shrnul exkluzivně pro Večerník čísla za letošní sezónu Vladimír Průša, jednatel Domovní správy.

Hlavním důvodem onoho úspěchu v účetnictví je velmi příznivé počasí. „Letošní sezóna sice byla jako na houpačce, celý červen a začátek července bylo počasí nepříznivé a koupaliště zela prázdnotou, poté ale začalo přímo tropické období, které trvalo do počátku srpna, a pak znovu došlo k ochlazení. Záchranou pro ekonomiku provozu byl konec srpna a počátek září,“ ohlédl se v čase Průša. „Poprvé v historii jsme v září znovu otevřeli koupaliště po ukončení sezóny, což naši zákazníci velice kladně ocenili.“

Večerník se také zajímal, jak bude se statisíci korunami provozního zisku naloženo? „Zisk z koupaliště ve Vrahovicích bude vyúčtován magistrátu a z aquaparku jej použijeme na nezbytné opravy. Například nefunkční je vlnový míč a mohu prozradit, že máme nabídku na nový v ceně čtyř milionů korun. Přitom repasy stávajícího by stály 1,6 milionu korun. Z toho je vidět, že ani takto vcelku úspěšná sezóna nestačí na pokrytí nákladů,“ podotkl Vladimír Průša.

Domovní správa si teď zřejmě od starostí s koupališti na pár měsíců oddychne. „Ještě probíhají nějaké práce na zazimování a ve Vrahovicích se například opravuje oplocení areálu,“ upřesnil Průša.

 

46 graf