Zástupci oddělení zahraniční spolupráce krajských úřadů napříč Českou republikou se začátkem listopadu setkali na společném jednání v Olomouckém kraji. Na pilotním ročníku byl zastoupen Jihomoravský, Pardubický, Moravskoslezský, Plzeňský a Středočeský kraj a také hlavní město Praha.

„Setkání poskytuje skvělý prostor pro nalezení společných témat, různých pohledů na jejich řešení a také hledání inspirací napříč kraji, protože všichni se konec konců snažíme o totéž – reprezentovat své kraje a celou Českou republiku co nejlépe,“ komentoval při přivítání hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Dvoudenní shledání nabídlo prostor k diskuzi nebo výměně zkušeností v této pracovní oblasti. „Řešilo se například, kam směřovat v otázce zahraničních vztahů, s jakými regiony je příjemná spolupráce a také možnosti prezentování příkladů úspěšných i méně podařených projektů. Budeme velmi rádi, pokud se z akce stane každoroční záležitost, která krajům pomůže v jejich úsilí v rámci zahraniční agendy,“ řekla Milada Sokolová, uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Všichni účastníci prezentovali svůj kraj a zodpověděli si navzájem četné otázky týkající se zahraničí. Po intenzivních diskusích nechyběla také prohlídka večerní Olomouce, kam, jak všichni zúčastnění potvrdili, se rozhodně ještě rádi vrátí s rodinami.