Kavárnu i restauraci Národního domu zaplnilo uplynulou neděli dopoledne na dvacet účastníků listopadového podniku Restaurant Day. A jejich nabídka kulinářských pochoutek nejrozličnějších druhů nalákala stovky návštěvníků. Ti si za velice rozumný peníz nejen nakoupili spoustu dobrot, ale kdo chtěl, odcházel z „Národa“ obohacen o rady či recepty na skvělé pečivo, zákusky, sekanou, karbanátky, cukrovinky, pizzu a další a další laskominy. Listopadový Restaurant Day, který už od roku 2013 pořádá Okrašlovací spolek města Prostějova s Marky obchůdkem Markéty Valentové, se náramně vydařil.

Tradičním mediálním partnerem těchto akcí je PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

 

Listopadový Restaurant Day otevřel dveře Národního domu v Prostějově v neděli 12. listopadu hodinu před polednem. Už desítky minut předtím se ale u „Národa“ tvořily fronty prvních nedočkavců. „Chodím každý rok mezi prvními. Ony se ty dobroty velice rychle vyprodají, takže chci být u toho co nejdřív,“ usmívala se Božena Navrátilová, která tentokrát prý vzala na společenskou akci i manžela. „Já jsem šel jen kvůli těm karbanátkům a domácímu pivu,“ potvrdil vzápětí statný senior Jindřich.

Jakmile organizátoři pustili návštěvníky dovnitř, vzali doslova útokem zúčastněné kuchaře a kuchařky, pekaře a pekařky a další kulináře. „Jsem nesmírně ráda, že přišlo tolik lidí, moc jsme se teď v listopadu snažili přilákat co nejvíce prodejců všech možných dobrot. A podařilo se nám to, jak vidíte, restaurace Národního domu i chodba jsou plné,“ pochvalovala si Milada Sokolová, předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova.

Jen ty grilované chobotničky letos jaksi chyběly, a ty právě velice mistrně připravovala rodina Sokolova, především pan Petr, manžel první náměstkyně primátora Prostějova. „Letos jsme s manželem nebyli v Chorvatsku, takže jsme ani chobotnice nepřivezli. Místo toho se tedy návštěvníky snažím uhranout receptem mojí maminky a nabízím sekanou na topince. Jde vlastně o masové těsto na karbanátky, které se z jedné strany namaže na chleba a to vše se pak opeče na oleji jako topinka,“ prozradila Večerníku Sokolová.

Dále se příchozím návštěvníkům nabízely zákusky, cukroví, domácí marmelády, vína, také domácí pivo, karbanátky, pizza a další a další pochoutky, na které si jen vzpomenete. Podle mnohých oslovených účastníků ve všech případech jde o kulinářské speciality bez použitých chemických ochucovadel a podobně. „Já tedy nabízím všechno vyrobené absolutně bez chemie. Lidé si ode mě rádi berou kváskový chleba, housky, loupáčky či nakládané síry. Všechno dělám sama doma,“ pochlubila se tradiční účastnice Restaurant Day Jana Slováková.

A jak se Večerník v neděli přesvědčil na vlastní oči, za hodinku a půl už nebylo v Národním domě vlastně co prodávat. A o to šlo organizátorům této jedinečné akce, která letos slaví desetileté výročí, především.