První polovina fotbalové sezóny 2023/2024 je minulostí a každý z účastníků má za sebou polovinu své soutěže. Předehrávané jarní kolo bylo nakonec zrušeno, což bylo pro fotbal jako takový jedině dobře, protože závěr podzimu už přeci jen ukazoval, že herně to jde spíše směrem dolů. Jinak ale první polovina soutěží opravdu nenudila. Po delší odmlce měl region zástupce i v divizní soutěži a fanoušci si tak zvykli i na další nad krajskou ligu. Co všechno pak řada duelů nabídla?

Bylo toho opravdu hodně. Začít musíme u Kostelce, který se dočkal poprvé v klubové historii divizních utkání a rozhodně ukázal, že se může i v této soutěži se svými konkurenty poměřit. I přes řadu dobrých zápasů ale trošku doplatil na nováčkovskou daň a na jaře bude prvořadým cílem poklidná záchrana.

Kraj se díky postupu Určic znovu udržel se čtyřmi zástupci, ale pro nováčka je to zatím signál, že do jarních odvet musí zabrat, pokud chce pomýšlet na záchranu. Velkým zklamáním jsou pak Čechovice, které po dlouhé době nepatří ve své soutěži mezi to nejlepší. Možná ještě teď děkují, že mají podzimní část za sebou. Konice je na tom o bod lépe jako Čechovice, a i přes řadu zranění a absencí ukázala charakter. Nejlépe jsou na tom ale v Lipové, kde po nevydařeném startu nastal obrat k lepším zítřkům, drží se v horních patrech.

Postup o patro výš si zajistil Pivín a ukázal, že to nebylo náhodou. Zatím mu patří krásná čtvrtá příčka a nemusí se obávat o záchranu. Zvedli se ale i další dva zástupci z Plumlova a Protivanova, takže v této soutěži to zatím vypadá velmi slibně. To v „B“ skupině na tom nejsou nejlépe v Kralicích, kde i druhý rok po pádu z přeboru pendlují hlavně se záchranou.

V „B“ třídách se toho moc nezměnilo v první skupině. I nadále platí, že Klenovice na HANÉ a Otaslavice chtějí hrát prim a drží se s čelem tabulky. Na podzim se k nim přidal i Brodek u Prostějova, který ukazuje, že budoucnost má před sebou velmi dobrou. Daří se i Mostkovicím, které pravidelně sbírají body. Jediným odpadlíkem jsou Vrchoslavice, jež ale mají záchranu stále ve své moci. Nyní jsou mimo tyto pozice.

Hledat před ročníkem okresního přeboru hlavního aspiranta na titul nebylo příliš jednoduché, ale rezerva Kostelce NA Hané dovedla něco, co se jen tak nevidí. Za celou podzimní část neprohrála jediný duel a jen její velké zaváhání by mohlo znamenat, že v létě neoslaví titul přeborníka. S tím, že hlavní celek působí v divizi, by pak postup o patro výš byl téměř až nutností, pokud bude potřebovat kouč Keluc některé hráče nechat rozehrát.

Ve třetí třídě Okresního fotbalového svazu Prostějov kralují podle předpokladů Výšovice, ale zůstává otázkou, zda budou i ambice na opětovný návrat do přeboru. Ve druhé grupě pak silně překvapily Přemyslovice, které po pádu ze II. třídy ještě asi nenašly dno a krčí se ve spodní části i v rámci nejnižší grupy.

U žen najdeme fotbalistky prostějovského eskáčka zpět ve třetí nejvyšší soutěži, která se letos otevřela. Je ale třeba přiznat, že jejich druhé místo je nyní tak nějak mezi nikým. Zlín, který vede, je totiž odskočen o třídu, zatímco celky pod 1.SK jsou zase o třídu níž. Soutěž o pěti týmech je tak celkově hodně složitá. Příjemným překvapením jsou PAK ženy Mostkovic a Protivanova, kdy oba celky shodně prohrály jen jediný duel a patří k tomu lepšímu, co divize nabízí. Kdo ví, třeba se jednou bude hovořit i o těchto dvou s ambicemi vyššími. Pro holky jedině dobře.

 

První díl nové řady seriálu FOTBAL EXTRA, zaměřené na podzimní sumář všech mužských a ženských soutěží, najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 20. listopadu