Tak už se to blíží! Ve čtvrtek 3. června bude zahájena jedna z nejvýraznějších akcí letošní kulturní sezóny v Prostějově. Tou bude nesporně výstava fotografií Jana Saudka, kterou připravilo prostějovské muzeum ve spolupráci s galeristou Jindřichem Skácelem. Dá se očekávat, že o expozici bude nebývalý zájem, čemuž organizátoři přizpůsobili i její slavnostní zahájení a další program. 

 

Vernisáž výstavy Fenomén Saudek by měla odstartovat ve čtvrtek v 16:30 hodin. Zcela netradičně proběhne na hlavním náměstí, konkrétně pak v prostoru u hlavní budovy prostějovského muzea. „Vzhledem k tomu, že se dá předpokládat, že bychom se všichni do prostor Špalíčku i vzhledem ke stále platným opatřením nevešli, usoudili jsme, že bude lepší, pokud ji provedeme na náměstí,“ vysvětlil Jindřich Skácel.

Po zahájení se všichni přesunou do Špalíčku prostějovského muzea, kde si budou moci prohlédnout výstavu. „Lidé budou dovnitř chodit po skupinkách, jsem přesvědčen, že na každého se určitě dostane,“ dodal Skácel.

Ve Špalíčku bude k vidění zhruba padesátka Saudkových děl, z nichž většinu budou tvořit fotografie. Chybět však nebudou ani jeho obrazy. Zcela originálním a dosud nikde nezrealizovaným doplňkem pak bude také přehlídka fotografií prostějovských tvůrců, která vznikla i díky spolupráci s Večerníkem. Ta bude umístěna hned ve dvou místnostech, její součástí bude i vytvoření dobového fotoateliéru.

Atmosféru celé akce nepochybně podtrhne i fakt, že díky sponzorům bude pro účastníky přímo ve Špalíčku připravena káva a zmrzlina zdarma. Čtvrteční vernisáží však doprovodný program neskončí. „Po bezproblémové domluvě s ředitelkou prostějovského kina mohu potvrdit, že v sobotu 5. června od 17:30 hodin bude v Metru uveden snímek Fotograf pojednávající o životě a díle Jana Saudka,“ upozornil Jindřich Skácel.

Kdo nestihne slavnostní zahájení, určitě bude mít dostatek příležitostí se na prodejní výstavu Fenomén Saudek do Špalíčku prostějovského muzea vydat v jiném termínu. Expozice bude přístupná veřejnosti až do 5. září.

 

KDY: ČTVRTEK 3. ČERVNA, 16:30 HODIN 

KDE: NÁMĚSTÍ T. G. MASARYKA (prostor vedle muzea), PROSTĚJOV

 

 

Soutěž AKTY s Večerníkem najdete zde:

 

Který z aktů vybraných Večerníkem pro výstavu s Janem Saudkem se vám líbí nejvíce?