Jarní a podzimní výstavy zvířat, výchova mladé generace chovatelů a práce s dětmi, které často na vlastní oči neviděly například králíky a drůbež. To byla hlavní témata pondělní návštěvy primátora Františka Jury v sídle prostějovské organizace Českého svazu chovatelů.

Svaz sídlí v Plumlovské ulici, kde má v zadní části areálu také halu na pořádání výstav. V přední části v budově letos díky dotaci 300 tisíc korun od prostějovské radnice vybudoval zasedací místnost pro své mladé chovatele. A právě tu si primátor Jura přijel prohlédnout. „Organizace odvádí dlouhodobě spoustu dobré práce pro chovatele i veřejnost na celém Prostějovsku. I proto se mi myšlenka podpořit jejich práci s mládeží od začátku líbila,“ říká František Jura.

Svaz řeší budoucnost výstav, které pořádá vždy na jaře a na podzim, ale také možnost představovat například holuby, králíky a drůbež žákům mateřských a základních škol. Ti často znají exotické druhy fauny ze zoo, ale zvířata provázející po staletí život našich předků už nikoliv.

„Se zástupci svazu jsme se určitě neviděli naposledy. Už v listopadu rád převezmu záštitu nad jejich tradiční výstavou, přijdu se podívat na zajímavé exponáty a pogratuluji vítězům. Budeme rozvíjet také myšlenku exkurzí prostějovských škol na výstavách a další témata,“ dodal primátor.