Tady se řešení bude hledat hodně těžce! Už je tomu rok, co kriminalisté obvinili třiapadesátiletou jednatelku pražské firmy Spreso, která v lokalitě tzv. „Akropole“ u Kralic na Hané do léta 2018 měla provozovat kompostárnu. Jenže se ukázalo, že se společnost zaměřila i na zcela jiný druh odpadu, než je biologicky rozložitelný kompost. Laboratorní rozbory odhalily, že tu měl být ukládán i odpad, který již ovlivnil kvalitu podzemní vody v okolí skládky. Dle vedení městyse se situace nadále zhoršuje, její řešení by si však dle odhadů vyžádalo až 750 milionů korun!

Podle policistů firma Spreso v letech 2015 až 2017 do Kralic neoprávněně navezla přibližně jedenatřicet tisíc tun kalů z čistíren odpadních vod z regionu střední Moravy. „V tomto odpadu byla prokázána kontaminace karcinogeny konkrétně těžkými kovy a ropnými látkami. Nelegální skládka se přitom nachází na pozemcích v ochranném pásmu významného zdroje pitné vody. Je třeba zdůraznit, že kvalita podzemních vod v okolí byla již ovlivněna výluhy z tohoto odpadu. Existuje tedy zcela reálné riziko, že dojde i k ovlivnění kvality vody ve studnách občanů Kralic,“ vyjádřila se pro Večerník starostka Kralic na Hané Veronika Petrželová Bašná.

Zbytky plastů či kovového materiálu vyváženého firmou Spreso místní nacházeli na okolních polích. Ukončení provozu v areálu tak v Kralicích uvítali. Opuštěnou kompostárnu pak v roce 2018 odkoupila skupina EFG, jež veřejně deklarovala, že ekologickou zátěž na své náklady zlikviduje a dál bude v areálu provozovat kompostárnu zcela v souladu se zákonem. Důvěru místních ani vedení městyse si však již nezískala a následně svůj podíl ve firmě Spreso prodala.