Půlkulatiny slaví letos TJ Sokol Kostelec na Hané LK 1997. Již tradiční lukostřelecký klub má za sebou bohatou historii. A aktuálně prožívá vydařenou současnost, kterou ovšem trochu kalí přetrvávající doba koronavirová. I tak ale má předseda klubu Jiří František v plánu s kolegy uspořádat oslavu připomínající čtvrtstoletí lukostřelby v Kostelci na Hané. „Připravíme si setkání, závod v Kostelci na Hané na střelnici. A nějakou akci. Nechceme to ale řešit v covidové době. Chceme to uspořádat někdy v květnu,“ sdělil Večerníku Jiří František, jeden z těch, kteří byli už u založení oddílu. „Chystáme po dlouhé době venkovní lukostřelecký závod, to bude dobrá příležitost si naše výročí připomenout,“ doplnil.

Lukostřelecký klub tehdy a nyní, to jsou přitom dva úplně jiné světy. Třeba zázemím. „Probudili jsme se z jakési hibernace. Za poslední roky se nám podařilo zásadně obnovit vybavení. Ve spolupráci s městem Kostelec na Hané, které nás významně podporuje. Máme díky tomu i zimní střelnici pod sokolovnou, to je pro nás naprosto zásadní. Zároveň nám zapůjčuje venkovní střelnici,“ vypočítává Jiří František. U příležitosti pětadvaceti let od založení je největší radostí klubu mládež. „Daří se nám rozšiřovat členskou základnu. Dnes je nás dvacet, přičemž máme deset dětí. Měli jsme tréninkovou skupinu tří dětí a dnes už jich máme deset. Máme mladší žáky, starší žáky a taky kadety,“ je rád Jiří František.

Zajímavostí pak je, že klub se věnuje hned několika druhům lukostřelby. A sice jak halové, tak terénní lukostřelbě. Navíc Kostelec pravidelně pořádá i oficiální závody. A ne zrovna malé. „Začali jsme organizovat akce republikového charakteru, především v Čechách pod Kosířem a ve sportovní hale v Kostelci. Orientujeme se na mistrovství republiky žáků a dorostu a taky mistrovství republiky v terénní lukostřelbě. Na něj jsme takoví specialisti,“ usmívá se Jiří František. Ke spokojenosti přispívá v klubu i fungování trenérů či blížící se nábor dětí. „Klub je na dobré cestě. Vidím to velmi pozitivně. S dětmi přišla energie mládí a jejich rodičů, kteří nám moc pomáhají. Podporují děti v činnosti a nechápou to jen jako odkladiště do kroužku. Navíc taky organizačně pomáhají při akcích,“ poděkoval předseda lukostřelců i rodinám mladších členů.