Již blízko je konec podávání návrhů na Ceny města Prostějova za rok 2021. Své návrhy mohou lidé i organizace podávat už jen do konce února. A to na podatelnu magistrátu. Oblast, v níž nominant městu pomohl a přispěl, je přitom prakticky bez omezení. O nominacích posléze rozhodne rada města.

 

Ceny města jsou již tradiční záležitostí. K udělování došlo i v době protikoronavirových omezení. Jen místo tradičních fotografií na snímcích nechyběly respirátory. „Osobnosti a kolektivy, které výrazně napomohly ke zvýšení prestiže města v jakékoli oblasti své činnosti, si zaslouží naše uznání. Oceňované obory činnosti nijak nevymezujeme, abychom tím nezúžili výběr nominovaných. Cena města Prostějova byla poprvé udělena za rok 2005. Za tu dobu byla udělena mnoha osobnostem, jejichž práce je velmi rozmanitá. Od šíření demokracie přes celoživotní práci v divadelnictví až třeba po činnost literární, hudební či sportovní,“ uvedl primátor města František Jura.

Bližší informace pak podala náměstkyně primátora pro oblast kultury Milada Sokolová. „Žádné omezení třeba co do bydliště zde není. Nemusí jít nutně o člověka žijícího v Prostějově. Konkrétně se mi vybaví třeba Josef Dolívka, který ač občan Kostelce na Hané cenu rovněž získal. Činnost nominovaného ale pochopitelně musí být spojená s městem Prostějovem,“ konstatovala náměstkyně. Sama uzávěrka přihlášek bude už za dva týdny. Nicméně následný proces k udělení tím zdaleka neskončí. „Návrhy se většinou probírají na červnovém zasedání zastupitelstva města. Vyhlášení pak následuje během září,“ uvedla Milada Sokolová, která potvrdila, že sama zváží, zda někoho nominuje.

K nominaci je třeba uvést jméno a příjmení osoby nebo název kolektivu navržených na ocenění, dále za jakou činnost by měli navržení kandidáti cenu získat a podpis a kontakt na navrhovatele. V minulosti ceny získali třeba sportovní novinář Vlastimil Kadlec, pedagog a sportovní činovník Boris Vystavěl nebo Renata Čekalová, zakladatelka občanského sdružení Lipka.