Tenhle chlapík je na první pohled svéráz. Upovídaný zlodějíček Marián Nedzbala se narodil na Slovensku, nicméně už nějaký čas žije na Hané. Jeho život zásadně ovlivnila závislost na pervitinu a alkoholu. Pod jejich vlivem začal krást. Nedlouhý pobyt ve vězení jej však prý změnil a za mříže se už nikdy nechce vrátit. 

 

 

Se zadluženým mužem je to však hodně nahnuté. Minulé úterý se opět objevil před Okresním soudem v Prostějově. A místy to byla docela úsměvná podívaná, u které nechyběl ani Večerník.

Třicetiletý Marián Nezdbala u soudu rozhodně nebyl žádným nováčkem. V rejstříku trestů má sice zatím „pouze“ tři záznamy, jeden z nich je však za sérii třinácti krádeží. Těch se dopouštěl zejména po prostějovských supermarketech. Nyní čelil obžalobě z dalších dvou zlodějen. A při obou měl docela smůlu. K té první došlo koncem loňského května ve Vrahovicích, kde ze zahrady rodinného domu vzal ozdobnou kašnu s motivem chlapce a psa. K tomu ještě přeřezal elektrický kabel. Jenže mu při krádeži z kalhot vypadla peněženka, v níž měl náhradní doklad za ztracenou občanku. Identifikovat zloděje tak pro policisty byla hračka. „Asi jsem to udělal, ale už si na to nepamatuji. Byl jsem tehdy na pervitinu, několik dní jsem nespal, do toho jsem hodně chlastal. Absolutně třeba netuším, kde ta kašna skončila, jestli jsem ji prodal, nebo někde ztratil, fakt nevím,“ připustil obžalovaný, který tak způsobil škodu za zhruba tři tisíce korun.

Vše se neobešlo bez zajímavých peripetií. „Bydlel jsem tehdy na chatě v Močidýlkách. Když jsem vystřízlivěl a zjistil, že nemám peněženku, obvinil jsem všechny své spolubydlící z toho, že mi ji ukradli. Jaké však bylo překvapení, když mi ji nakonec vrátili sami policisté,“ pobavil Nedzbala.

 

Chytili ho sami místní

Tím to ovšem neskončilo. V polovině září vyrazil Nedzbala na pivo se svým kamarádem Petrem Batíkem. Tento urostlý mladý muž je již také zkušeným zlodějem. Když v jednom z paneláků v Dolní ulici uviděl otevřené okno do sklepní kóje, nedalo mu to a vlezl tam. Z ní podal Nedzbalovi kolo a koloběžku. Přitom si jich při venčení psa všiml jeden z obyvatel domu. Dvojice se před ním dala na útěk. Zatímco Batíkovi se podařilo uprchnout, Nedzbala takřka vběhl do náruče dalšímu z místních, jenž právě vycházel z nedaleké pizzerie. Ten jej i vzhledem ke své váhové převaze bez problémů srazil na zem. V této poloze s ním počkal, dokud nedorazili policisté. Samozřejmě i v tomto případě obžalovanému nezbývalo nic jiného než se k činu doznat.

 

Odešel s podmínkou

U soudu obžalovaný žadonil o podmíněný trest. „SKoupil jsem si maringotku, kterou mám na zahradě v Jesenci a bráchovi coby zedník pomáhám s opravou domu v Olomouci. Také jsem připraven se léčit ze závislosti na drogách,“ rozpovídal se Nedzbala, který však má na krku 14 exekucí a dlouhodobě neplatí výživné na své dítě.

Přesto se mu soud rozhodl dát poslední šanci a jeho dvouletý trest na 3 a půl roku podmíněně odložit. Uhradit však bude muset škodu přesahující 50 000 korun. „K tomuto trestu soud sáhl s ohledem na vaše doznání i to, že se chcete sám léčit. Snad vám vaše předsevzetí vydrží a vy se sebou začnete něco dělat. Zkušební doba je však dlouhá, pokud se během ní něčeho dopustíte, dlouhý trest vás nemine,“ upozornila soudkyně Adéla Pluskalová.

Rozsudek je již pravomocný.