Správní rada obecně prospěšné společnosti Národní dům hlásí další změnu. K překvapení mnohých její řady opouští opoziční zastupitel Jan Navrátil (Změna pro Prostějov), který na funkci rezignoval. Jaké jej k tomu vedly důvody, informoval Večerník na sklonku minulého týdne. V úterý budou zastupitelé hlasovat o jeho náhradě, kterou má být navržená Ivana Hemerková (PéVéčko).

Lídr hnutí Změna pro Prostějov byl členem správní rady Národního domu zvolen v září roku 2020, Jan Navrátil tak ve funkci vydržel necelého půldruhého roku... „Pan Navrátil odstoupil z funkce člena správní rady oznámením o rezignaci, kterou jsme obdrželi 24. ledna tohoto roku. Vzhledem k tomu, že byl do správní rady jmenován zastupitelstvem, je nyní i městem navrhována nová členka. Tou je Ivana Hemerková, která členkou správní rady Národního domu byla již v letech 2011 až 2014,“ sdělila Večerníku Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov), náměstkyně primátora a zároveň předsedkyně správní rady obecně prospěšné společnosti Národní dům.

Co stojí za nečekaným rozhodnutím? „Při zvážení událostí od posledního zastupitelstva 7. prosince 2021 jsem došel k názoru, že to nejlepší, co můžu udělat pro město, je zaměření se na věci podstatné. Například na správné použití informačních technologií, koncepce zeleně ve městě, ekologie či podnikání v Prostějově. A součástí tohoto mého rozhodnutí je i rezignace na člena správní rady Národního domu Prostějov,“ pustil se Jan Navrátil do vysvětlování svého kroku. „Veřejně přiznávám, že některým věcem prostě nerozumím a rád bych uvolnil prostor ve správní radě Národního domu někomu schopnějšímu. Jde zejména o výchovu nové generace, nastartování obnovy gastro oboru s naší novou kuchyní v tomto roce a přípravu akcí a plesové sezóny 2022/2023. Věřím, že časem i v opraveném Společenském domě. Lepší roky opět přijdou. Tento můj krok by dále mohl být dobrým impulzem k zamyšlení nad vývojem města, složením správních a dozorčích rad našich organizací v letošním roce a jejich doplnění o tahouny z praxe. Omlouvám se, pokud jsem v této chvíli tímto krokem někoho zklamal,“ konstatoval Navrátil, kterého ve správní radě Národního domu má nahradit Ivana Hemerková. O tom ale rozhodnou v úterý prostějovští zastupitelé a dá se na toto téma očekávat i bouřlivá diskuse.