Otevřená vojenská agrese ze strany Ruska vůči sousední Ukrajině vyvolala vlnu odporu i soucitu napříč celým regionem. Alespoň symbolickým aktem na podporu země stižené krutou válkou bylo vyvěšení vlajky Ukrajiny. To však nebylo vůbec jednoduché. Další formy pomoci vedení měst zatím zvažuje.

Prostějov zareagoval pohotově a již uplynulý čtvrtek zavlála na místní radnici modrožlutá vlajka. Zatím žádné další město v regionu se k tomuto kroku nepřipojilo. Důvod? Ukrajinské vlajky prostě nejsou k mání. Alespoň prozatím.

„Útok Ruska na Ukrajinu je neomluvitelný akt šokující a děsivé agrese. I z tohoto důvodu bychom ji rádi podpořili alespoň vyvěšením vlajky. Problém je, že na půdě jsme objevili všechny vlajky států bývalého RVHP, ukrajinská mezi nimi přirozeně chyběla¨... Proto jsme ji museli objednat, kdy dorazí, lze však jen těžko odhadnout, poptávka po nich je nyní velká,“ vyjádřil se starosta Konice Michal Obrusník s tím, že sbírku na pomoc Ukrajině město zřejmě organizovat nebude. „Stát by však měl vypomoci minimálně finančně, zda se k tomu přidá i město Konice, se budeme muset ještě domluvit,“ dodal Obrusník. 

Překotným vývojem událostí nedaleko hranic naší republiky byla zaskočena i plumlovská starostka. „Je hrozné, co se děje, překvapilo mě, že to celé došlo až takhle daleko. Podporu Ukrajině určitě nějakou formou vyjádříme, ale jakou, na tom se dohodneme až na pondělní radě města,“ reagovala na dotaz Večerníku plumlovská starostka Gabriela Jančíková.

Pocit kruté nespravedlnosti vůči obyčejným lidem z Ukrajiny pociťovali i v Němčicích nad Hanou. „Odsuzujeme zvěrstva, k nimž dochází, pokud jsou obyčejní lidé vtaženi do půtek politiků. Už nyní je jisté, že válka na Ukrajině bude mít negativní dopad i na občany ČR. Co se týče naší konkrétní podpory, tak chceme vyvěsit vlajku hned, jak ji seženeme. O dalších možnostech budeme ještě jednat,“ dodal Jan Vrána.

Večerník se pokusil kontaktovat také starostu Kostelce na Hané Františka Horáka, to se však v závěru týdne nepodařilo.