Čerpacím stanicím je teď lépe se raději vyhnout, protože při pohledu na tabule s cenami pohonných hmot se mnohým dělá šoufl! Válka na Ukrajině začíná ekonomicky tvrdě dopadat i na nás a cenami nafty a benzínu to jen začíná. Během posledního týdne se litr pohonných hmot zdražil o více než deset korun! A to není zdaleka ještě konec. Večerník se na jedné z prostějovských benzínek dozvěděl, že například litr nafty má stát během dvou týdnů až 65 korun... To jako vážně?!

„To je naprostá šílenost, proč to zdražují. Vždyť Rusáci nám kohoutky ještě nezastavili,“ držel se v sobotu dopoledne za hlavu řidič, který tankoval naftu na čerpací stanici ve Vrahovicích. V tu chvíli byla cena za litr nafty zase o dvě koruny vyšší než den předtím, tedy 46,50 koruny! Benzín natural byl sice o necelé tři koruny levnější, přesto motoristé pochopitelně z nastalého šoku nadávali jako špačci. „To už není na ježdění do práce autem! Buď autobusem, nebo raději na kole,“ utrousil další řidič, který si do nové škodovky natankoval naftu za tři stovky. „Je to jako když do té nádrže plivnu,“ zahudroval muž.

Večerník v uplynulém týdnu zjišťoval, jak se má situace se zdražením benzínu či nafty a proč se tak vůbec děje? Situace je totiž vážná. Od pondělí 28. února došlo k průměrnému navýšení o dvě koruny za den! Důvodem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v Česku je podle analytiků zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině.

„To bych pochopil, ale v republice přece máme ještě dostatečné zásoby levnějších pohonných hmot a ropa z Ruska pořád teče, ne? Myslím, že tady chce zase někdo jen vydělat,“ má jasno Jiří Doseděl, který si v pátek ráno na benzínce v Plumlovské ulici přece jen natankoval plnou nádrž. „Dal jsem za to o pětistovku víc než před týdnem,“ spočítal ještě Jiří Doseděl.

Cenové politice státu běžní lidé nerozumí, a tak jsou motoristé v šoku a nechápavě kroutí hlavami. Ale pozor, zvyšování cen pohonných hmot nebude ještě dlouho konec! „Ceny benzínu a nafty upravujeme samozřejmě podle pokynů z ústředí. A co mi také bylo řečeno, během dvou týdnů se má cena litru motorové nafty vyšplhat až na pětašedesát korun,“ prozradila Večerníku členka obsluhy jedné z čerpacích stanic v Prostějově.

Nová maxima cen pohonných hmot překonala dosavadní rekordy ze září 2012, kdy se průměrná cena Naturalu 95 vyšplhala nad 38,50 koruny a nafty nad 37 korun za litr. Před rokem touto dobou stál litr benzinu v Česku v průměru 29,50 koruny. Litr nafty vyšel motoristy na 28,20 koruny. Kdeže ty zlaté časy jsou...   (mik)