Při schvalování rozpočtu města na rok 2022 v listopadu loňského roku tato kolonka v nejdůležitějším dokumentu města šokovala nebo přinejmenším překvapila. Radní totiž do rozpočtu na tento rok prosadili částku osmi milionů korun na projektovou dokumentaci a následnou studii na výstavbu podzemního parkoviště na Pernštýnském náměstí! Zdá se vám to jako vtip? Nikoliv! Prostějovští radní to myslí zcela vážně a o tomto tématu se živě diskutovalo také na posledním jednání zastupitelstva v úterý 22. února.

„Chtěl bych se zeptat na záměr vybudovat pod Pernštýnským náměstím podzemní parkoviště. Vůbec tomu nerozumím a zajímalo by mě, jestli by se tato investice vrátila také až za pětadevadesát let jako v případě parkovacího domu v Komenského ulici,“ ozval se v diskusi Tomáš Peka (Na rovinu!). „Tato stavební investice mi připadá neproveditelná a asi nejdražší. Navíc nemáme vůbec žádné informace o tom, jaká kapacita tohoto podzemního parkoviště by byla,“ dodal.

„Ano, projekt a studie na podzemní parkoviště na Pernštýnském náměstí jsou v rozpočtu města pro tento rok. Pokud ale do této investice půjdeme, tak jen za podmínky, že na ni získáme významnou dotaci! Šlo by totiž o velice nákladnou stavbu, na kterou nyní peníze prostě nemáme. Každopádně se ale tohoto záměru nezříkáme. Diskutovali jsme o něm i s památkáři. Musíme mít také na paměti, že obrovské parkoviště máme ve Školní ulici přímo vedle historických hradeb, což se samozřejmě památkářům příliš nelíbí. Neberte to ale tak, že parkoviště ve Školní teď budeme bourat, ovšem v budoucnu by mělo zmizet. A místo něho by se tedy nabízelo podzemní parkoviště na Pernštýnském náměstí,“ vysvětlil Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově. „Výstavba parkoviště pod zemí na Pernštýnském náměstí nebude zcela jistě jednoduchá, navíc ani levná. Má ale plnit funkci operativního stání pro vozidla, tedy nemá být určeno pro parkování na celý den. Parkovat zde budou moci lidé, kteří si jdou něco vyřídit na úřad nebo do obchodu na náměstí,“ dodal radní Tomáš Blumenstein (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov).

Zopakujme ale, že až zmiňovaná studie určí, kolik parkovacích míst by mohlo pod Pernštýnským náměstím vzniknout. A samozřejmě také kolik „korun“ na to bude potřeba...