V sobotu 25. června bude Dobrochov hostit porotu mezinárodní soutěže Entente Florale Europe 2022. Právo reprezentovat Českou republiku získala obec s necelými 400 obyvateli díky soutěži Vesnice roku 2019, v níž získala Zelenou stuhu České republiky za nejcitlivější přístup k životnímu prostředí.

O titul Evropského kvetoucího sídla se s nejzelenější obcí Česka utká jedenáct evropských sídel z Belgie, Německa, Maďarska, Rakouska a Irska.

Soutěž Evropských kvetoucích sídel každoročně vyhlašuje organizace „Association Européenne pour le Fleurissementet lePaysage“ (AEFP), což je nevládní nezisková organizace se sídlem v Bruselu. Projekt v roce 1975 iniciovaly dvě květinové velmoci – Francie a Velká Británie. Postupem času se připojovaly další země a a celá akce se tematicky rozšiřovala. Dnes se hodnocení poroty netýká pouze rozkvetlé obce, ale celkového přístupu k udržitelnosti životního prostředí, jeho tvorbě a ochraně.

Garantem české účasti je Ministerstvo životního prostředí a jejím organizátorem Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která zastupuje Českou republiku v AEFP.

„Péče o životní prostředí, ochrana krajiny, důraz na ekologii a kvalitu veřejného prostředí patří dlouhodobě mezi naše priority. Zisk Zelené stuhy ČR a účast v evropské soutěži je na jedné straně velká radost a pocta, na straně druhé obrovský závazek představit Dobrochov jako skutečné Evropské kvetoucí sídlo. Současně je dobrou příležitostí zapojit do tvorby prostředí ještě více obyvatel obce. A také si udělat vnitřní inventuru toho, co jsme udělali a co ještě udělat můžeme. Co ještě můžeme zlepšit,“ říká dobrochovský starosta Miloslav Kříž.

Mezinárodní odborná komise, složená z předních evropských zahradních architektů a zahradních krajinářů, bude hodnotit péči o životní prostředí ve strategických dokumentech obce, jejich naplňování a uskutečňování. Navštíví postupně nový lokální biokoridor, zhodnotí výsadbu alejí a jejich zapojení do přírody, výsadbu obecních parků a také zapojení veřejnosti do zvelebování obce, což je jedním z důležitých kritérií celkového hodnocení.

Samotná prezentace obce začne vzájemným představením v 9:00 hodin a potrvá do 13:00, což je čas stanovený pro obce do 5000 obyvatel. Součástí prezentace bude i představení kulturního a společenského života obce. Po obědě bude možné pohovořit s předsedou poroty, zve všechny novináře starosta Miloslav Kříž. Hodnotící den bude zakončen společnou neformální večeří s krátkým kulturním programem.  

Vyhlášení výsledků se uskuteční v září v maďarském Siofoku.