Dějiště velkých koncertů, také ale plesů, soutěží i módních přehlídek. Kulturní a společenské centrum, nebo také Společenský dům. Nebo prostě Kasko. Dál asi Prostějovanům ani lidem přespolním netřeba představovat. Kromě toho, že se zde koná přehršel akcí, je zároveň i jednou z dominant (byť podle některých názorů ošklivou) centra Prostějova.

Jenže nad Kaskem se už z doby před patnácti lety kvůli domluvě a následně sporu s firmou Manthellan vznášela hrozba zbourání. Později se od toho upustilo, město od smluv s Manthellanem ucuklo, vše došlo až k soudu. Jenže po celou tu dobu zůstalo Kasko Kaskem. Kromě doby, kdy se proměnilo v očkovací centrum z něj kultura a ruch nezmizely, naopak: po koronaviru se vrátily akce v plné palbě.

Co se ale také nezměnilo – v tomhle případě bohužel – je stav budovy. Prostějov nadále (ne)koná ohledně výrazné opravy, která měla Kasko zmodernizovat. Sociální zázemí, ale taky prostory společenské, a dokonce i zázemí pro umělce nyní působí zastarale, omšele až ve špatném stavu. Dobře si vzpomínám i na to, kdy jsem měl možnost vidět technické zázemí budovy. Prakticky vše původní, tedy třicet let staré. Jenže, stále se neděje nic.

O nutnosti opravy Kaska se přitom mluví ne deset ale dvacet let – s pauzami, v nichž se rokovalo o jeho zbourání. Jenže kde nic, tu nic. Je navíc možné, že Prostějov přišel o jedinečnou možnost tak učinit v dobách, kdy ekonomika stoupala a nebyly ještě tak drahé stavební práce. Když k tomu přičteme, že prakticky vždy platí, že oddalované opravy jsou po letech nakonec z nutnosti rozsáhlejší a tedy dražší, odsouvání zásadnější rekonstrukce Kaska vyjde jednoho dne Prostějov draho.

Bohužel, Společenský dům (dobře, Kasko…) není první takovou výraznou budovou v Prostějově, která čekala příliš dlouho na opravu. Vezměme si lázně. Nebo třeba místní nádraží, které ovšem není v majetku města. I zde se čekalo, a čekalo. Až do chvíle, kdy se začalo mluvit o havarijním stavu. Proč se nekonalo dříve? Na to se zeptejme odpovědných míst. Jedno je ale jisté: výsledná oprava bude mnohem dražší, než kdyby se s ní začalo už před lety.