Malované nebe, takovým poetickým názvem se pyšní výstava restaurovaných podmaleb na skle. Je velkým lákadlem prostějovského muzea, a to nejen proto, že obrázky na skle jsou k vidění vůbec poprvé v takto ucelené expozici. Za výstavou v prostějovském muzeu s názvem Malované nebe stojí restaurátorka Olga Kosíková spolu s kurátorkou Jitkou Vybíralovou Gajdošíkovou, obě organizovaly komentovanou prohlídku expozice, která se konala uplynulý čtvrtek. A Večerník u toho nechyběl.

Lidové obrázky na skle jsou jednou z nejsvéráznějších forem výtvarného umění v lidovém prostředí zejména v 19. století. Podmalby na skle byly vytvořené speciální technikou malby za studena, kdy se barevná vrstva nanáší z rubové strany. To znamená, že obrázky nepotřebují závěrečnou fixaci. Jde ale o náročnou techniku. Postup malování je obrácený. První se malují na sklo detaily, například oči. Dále se vymalovávají předměty a nakonec přijde na řadu pozadí. Malíři tak museli být velice zruční.

„Výstava nese název Malované nebe, protože zobrazuje hlavně postavy světců, jde tak o nebeskou sféru malovanou na skle. Sbírka vznikla v prostějovském muzeu někdy na začátku dvacátého století, kdy nám sběratelé lidových věcí začali tyto podmalby nosit,“ zmínila se kurátorka výstavy Jitka Vybíralová Gajdošíková.

Výstava je členěná podle dílen, ve kterých podmalby vznikly, a sice v místech, kde se nacházely sklárny. Malíři tak využívali odpadový materiál. Mnohdy šlo o zaměstnance, kteří si malováním na sklo přivydělávali. Expozice nabízí k nahlédnutí i regionální varianty podmaleb, podle kterých je výstava rozdělena. Najdeme zde dílny ze střední Moravy, z okolí Brna, Drahanské vrchoviny, ale i ze severní Moravy nebo podmalby ze severních Čech. „Jedná se o unikátní výstavu. Těší nás vysoká návštěvnost, někdy se sejde i padesát zájemců. A není se čemu divit, podmalby jsou lákavé a výrazně barevné,“ uvedla tisková mluvčí muzea Markéta Hamzová.

Zájem veřejnosti o nabízené umění dokládá i účast na poslední komentované prohlídce, nenechalo si ji ujít deset příchozích. „Výstava se mi moc líbí, malby na skle mám velmi ráda. Ještě jsem je nikdy neviděla v takovém množství pohromadě. Sem tam je něco podobného ve skanzenech, avšak v takovém množství a kvalitě, to se jen tak nevidí, svěřila se paní Kozáková.

Návštěvníci se prostřednictvím výstavy seznámí jak s historií malby, tak s restaurováním. Výstavu je možné zhlédnout do poloviny dubna.