Do nepříjemné situace se začínají dostávat investoři. K trvale zdražujícím cenám energií i stavebního materiálu se totiž přidávají také dražší pohonné hmoty. A místy škrtání státních dotací a nejistota ohledně vypsání nových. Doba šetření přitom může citelně zasáhnout i obecní a městské rozpočty. Už koncem loňského roku o tom například hovořil starosta Konice Michal Obrusník. „Hrozí, že obcím a městům v důsledku zdražování nezbude na investice,“ konstatoval tehdy.

Problémy se přitom už začínají projevovat. A stojí rozpočty nemalé prostředky. „Energie teď řešíme s právníkem. Měli jsme cenu vysoutěženou na dva roky a najednou došlo ke zvýšení,“ říká například místostarostka Němčic nad Hanou Jana Oulehlová. Město pravidelně a ve velkém investuje do svého majetku, zkrášlení ulic či oprav budov. I zde tak již poznali dopad zdražování. „Jednu investici jsme zvládli nad rozpočet. Jinak jsme ale museli přikročit ke zvyšování. Nechali jsme některé zakázky přecenit. Celkové rozpočty tak byly nakonec minimálně o sedm, osm procent vyšší,“ zmínila Oulehlová.

Zkušenosti se zdražováním při plánování investic mají i v Kostelci na Hané. „Dotkne se to všech měst a obcí. Vidíme to už teď. Pokud chceme něco realizovat, setkáváme se už nyní s problémem dodržet smlouvu. S tím, že se od vypsání cenové nabídky materiál prodraží. Problém je třeba u železa, ale i dalších materiálů,“ sdělil starosta města František Horák. Město mělo štěstí v tom, že rekonstrukci řady ulic nebo třeba sokolovny stihlo předtím, než na výrazné zdražování došlo. Do budoucna to však může být problém. „Ve výsledku se při vyšších cenách méně proinvestuje. U nás aktuálně neřešíme žádnou větší investici. Na radnici se nám nicméně prodražila rekonstrukce sociálních zařízení o desítky tisíc korun. Pokud bychom pak přistoupili k opravám sportovní haly, šlo by už o násobně vyšší částky,“ poznamenal Horák.