„Naše smlouva je srozumitelná a pro lidi!“ hlásá motto jedné z nebankovních společností. Právě jejímu obchodnímu zástupci v Prostějově podepsal smlouvu na půjčku v té době nezaměstnaný Michal Pelíšek. Na místě si převzal 18 000 korun, přičemž se zavázal, že během následujících pěti let splatí 32 400 Kč. Dopadlo to tak, že kvůli úvěrovému podvodu mu soud minulé úterý o pět měsíců prodloužil původní trest vězení.

Je svobodný, bezdětný, dodělal pouze základní školu, přesto už dokázal nasekat dluhy za zhruba půl milionu korun. Devětadvacetiletý Michal Pelíšek je příkladem člověka, který by rád přišel snadno k penězům, vzhledem k jeho rozhledu to však ve finále dopadne tak, že se na něm a posléze i na jeho nejbližších ostatní spíše napakují. „Moje dluhy vznikly tak, že jsem se zapletl do nějakých obchodních pyramid. Také dlužím na sociálním i zdravotním pojištění a za telefon,“ prozradil Pelíšek, který je dlouhodobě nezaměstnaný, přesto se podle svých slov snaží přivydělávat na brigádách jako zedník.

S prací to ovšem nepřeháněl, raději si půjčoval. Jeho „kamarád“ vymyslel, jak oblafnout „férovou“ nebankovní společnost. Sehnal mu padělaný mzdový výměr a tři výplatní pásky, které Pelíšek předložil na schůzce s jejím obchodním zástupcem. Na základě nich inkasoval 18 tisíc korun. Zároveň se zavázal, že příštích pět let bude měsíčně splácet 540 korun tedy, že ve finále zaplatí pěkných 32 400 korun! Nic takového zřejmě neměl Pelíšek v úmyslu, o peníze se rozdělil se svým parťákem a čekal, co se bude dít dál.

A dělo se. Vše skončilo na policii a Pelíšek byl obviněn z úvěrového podvodu. Mezitím skončil za mřížemi, neboť opakovaně řídil bez řidičského průkazu, o nějž přišel kvůli řízení v opilosti. Před soudem z úvěru splatil alespoň 2 500 korun, které získal od svého tatínka. „Kontaktoval jsem úvěrovou společnost s tím, že smlouva mezi ní a mým klientem je s ohledem na zákon o spotřebitelském úvěru neplatná. Její zástupce totiž dostatečně nezkoumal schopnost mého klienta splácet poskytnutý úvěr. Žádnou reakci jsem však neobdržel,“ uvedl u soudu právní zástupce obžalovaného.

Michal Pelíšek nakonec od soudu odcházel s mírným trestem osmi měsíců. Jednalo se o souhrnný trest, který obsahoval už i předchozí tři měsíce za řízení bez řidičáku. „Jako polehčující okolnost posloužilo doznání viny i uhrazení části způsobené škody,“ vysvětlila soudkyně Ivona Otrubová. Rozsudek je již pravomocný.