Nejistá sezóna. Tak se jmenuje letos pětadvacet let starý film z dílny Svěrák–Smoljak. Stejně tak by se ale dala nazvat každá sezóna na plumlovské přehradě, tu aktuální nevyjímaje. Pravidelně zde provozovatele pláže a taky jejich návštěvníky trápí sinice. Zatím tomu tak ale není, první měření hygieniků dopadla dobře. Co ale přinesou další měsíce?

Krajská hygienická stanice v Olomouci má každoročně vytipováno několik rekreačních oblastí, kde jednou za dva týdny odebírá vzorky vody. Mezi takové pochopitelně patří i plumlovská přehrada, konkrétně pláž U Vrbiček. Odebrané vzorky se následně posílají do laboratoře. Kromě složení vody se ale hodnotí rovněž smyslové vjemy - tedy zejména vzhled. Nyní má přehrada za sebou dvojí měření.

A jaký je verdikt?

„Voda vhodná ke koupání – nezávadná s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi,“ zní hodnocení hygieniků.

Obě květnová měření, to poslední provedené minulé pondělí 30. května, dopadla stejně. Hygienická stanice je zveřejňuje vždy během čtvrtka, tedy tři dny po měření. I nyní, s krátkým odstupem, voda při teplém počasí láká ke koupeli. Výsledek měření nicméně není vzhledem k minulým letům překvapivým. „Klasika, ale je to jen začátek koupací sezóny,“ upozorňuje provozovatel pláže U Vrbiček Radek Kocourek.

Zůstává opatrný. Důvodem je nejen kvalita vody, ale také její množství. Loni totiž Povodí Moravy začalo s napouštěním přehrady po úpravách hráze později, než se původně očekávalo. „S vodou je to lepší než loni. Ale každoročně vody v létě ubývá, není moc z čeho napouštět. Z plného stavu neklesne tolik, jako by mohla klesnout teď. Otázka tedy zní, jak moc může hladina přes léto poklesnout?“ pokládá si řečnickou otázku Kocourek.

Spolu s teplým počasím je menší množství vody dalším faktorem, který může způsobit větší výskyt sinic. Zatím ale zůstává kvalita vody na vysoké úrovni. Předešlé roky však ukázaly, že rozhodující bude přelom července a srpna. Tehdy kvalita vody klesá a pravidelně se dostává až na stupeň pět – tedy k zákazu koupání.