Developerská společnost Manthellan měla původně v jižní části centra Prostějova stavět mohutné obchodní centrum Galerie Prostějov. Před třemi lety ovšem Krajský soud v Brně pravomocně zneplatnil její veškeré smlouvy s městem. Manthellan neunesl prohru a požadoval po městu 320 milionů korun jako náhradu za ušlý zisk. Nyní už ze svých nároků slevuje...

Své požadavky vymáhá Manthellan právně, avšak Okresní soud v Prostějově navrhl oběma stranám vyřešit vzájemný spor pomocí mediátora. První muž radnice František Jura minulý týden absolvoval právě u mediátora již druhé jednání se zástupci developera a na středeční tiskové konferenci rady města informoval o výsledcích druhého setkání.

„Společnost Manthellan ústy předsedy představenstva pana Richarda Morávka nyní požaduje odškodnění formou dvou částek. Ta první se týká údajně vynaložených nákladů na projekt Galerie Prostějov ve výši 23 milionů korun. Ve druhé požaduje Manthellan náhradu za ušlý podnikatelský zisk, který původně vyčíslil na 320 milionů korun. Nyní požaduje zhruba 22 milionů. Dohromady v tuto chvíli společnost Manthellan chce po městu Prostějov 45 milionů korun a podle slov pana Morávka už pod tuto cenu nelze jít,“ sdělil Jura (ANO 2011).

Je tedy možné, že Prostějov společnosti Manthellan tyto peníze opravdu vyplatí? „Soud už před třemi lety rozhodl, že smlouvy mezi městem a Manthellanem jsou absolutně neplatné. My tak momentálně těžko můžeme přistupovat na nějaké kompromisy a finanční vyrovnání. Je to ale na zastupitelích města, jak se rozhodnou. My na jednání zastupitelstva předložíme uvedený návrh pana Morávka a zastupitelé pak musí s plným vědomím a svědomím hlasovat o tom, jak se k tomuto problému jako město postavíme,“ nechtěl předcházet věcem příštím prostějovský primátor.