Neuvěřitelně milé a dojemné setkání – jedinečné prolnutí životní moudrosti, kterou s sebou přináší stáří a bezprostřední dětská energie, se podařilo poslední květnový den během setkání v Centru sociálních služeb v Lidické ulici. Za seniory dorazily děti ze ZŠ v ulici Dr. Horáka, aby jim poděkovaly za společnou přípravu kuchařky Nejlepší recepty našich babiček. Celý projekt dětí zvítězil v posledním ročníku celostátní soutěže Dětský čin roku.  

Kniha Nejlepší recepty našich babiček obsahuje celkem 180 receptů. Na její přípravě se společně podílelo zhruba 35 seniorů z Centra sociálních služeb a děti ze školní družiny ZŠ Dr. Horáka, které je pravidelně navštěvují. Celý nápad se zrodil poté, co jedna z klientek Centra pozvala děti na návštěvu s tím, že jim ukáže, jaké recepty připravovala coby pracovnice ve studené kuchyni.

„Po této návštěvě děti dostaly krásný upečený dort, na němž si moc pochutnaly. Začaly se zajímat o to, jak se asi takový dort peče. Z toho vznikl nápad napsat si o recept. A už to jelo,“ odhalila zrod celé myšlenky vedoucí školní družiny Naděžda Kalábová. V knize lze najít skutečné rodinné skvosty. „Do kuchařky jsem přispěl receptem na guláš, který jsem si kdysi sám vymyslel a všem moc chutnal,“ zmínil se například Zdeněk Vybíhal.

Pro děti z družiny ZŠ Dr. Horáka to rozhodně není první podobný projekt. Díky jejich spolupráci se seniory už vznikly mimo jiné také knihy obsahující sbírky milovaných pohádek či nostalgických vzpomínek na nějaké oblíbené místo. „Už nyní rozjíždíme další projekt a opět půjde o kuchařku. Tentokrát téma zúžíme na nejrůznější pomazánky,“ nastínila už na místě energická Naděžda Kalábová.

Ještě před vlastním předáním diplomů děti za spolupráci se seniory poděkovaly. Učinily tak prostřednictvím vystoupení pěveckého sboru Horáček a tanečního kroužku ZŠ Dr. Horáka. „Celé setkání bylo moc příjemné, dokonce mi ošetřovatelky prozradily, že byly samy překvapené, jak některé ze seniorek, které už jinak moc nechodí, samy vstaly, aby si pro diplom došly po svých,“ shrnula Naděžda Kalábová s tím, že kuchařku je aktuálně možné objevit na internetových stránkách ZŠ Dr. Horáka.