PŘEDVEČER KELTSKÉ NOCI 2022

čtvrtek 21. července – vstup zdarma

Pořadatelé festivalu se rozhodli udělat pro své návštěvníky něco navíc a tím je zahřívací večer ve čtvrtek před Keltskou nocí, který bude mít svůj vlastní program a bude pro všechny návštěvníky zdarma – bez vstupného. Tato čtvrteční akce má název Předvečer Keltské noci 2022, proběhne od 17.00 v místě festivalu, v plumlovském kempu Žralok. Jeho programem bude workshop – kvalitní výuka irského tance pro všechny zájemce, spousta živé irské hudby a také společného „jamování” účastníků, při kterém může každý z vás předvést své hudební schopnosti.

 

Program čtvrtečního Předvečera Keltské noci 2022:

Workshop – výuka irského tance v délce 1 a půl hodiny v režii skupiny Fiach Bán.

Fiach Bán – taneční vystoupení skupiny a školy irských tanců z Olomouce.

MalemIrish – vystoupení málem irské skupiny z Doks plné zemitých irských písní.

Jam Session – společné hraní, kterého se mohou, kromě účinkujících, zúčastnit všichni návštěvníci, kteří se učí hrát irskou hudbu a budou mít s sebou své hudební nástroje.

 

Umělci, kteří vystoupí na čtvrtečním Podvečeru Keltské noci 2022:

FIACH BÁN – skupina irských tanců z Olomouce, která provozuje zároveň i školu výuky irského tance. Skupina vznikla v r. 2005 a věnuje se jak tzv. „softu” (tanci v měkkých botách), tak i irskému stepu.

Kromě účasti na mezinárodních soutěžích v sólo tancích se zaměřuje i na vystoupení s vlastními choreografiemi na různých akcích. Letos na podzim, stejně jako v minulých letech, skupina Fiach Bán otevírá v Olomouci tzv. Začátečnické lekce jak pro dospělé, tak pro děti. Více informací o jejich výuce Irského tance najdete na webových stránkách souboru: www.fiachban.cz.

A jedna zajímavost nakonec, název skupiny Fiach Bán je z irského jazyka a znamená „Bílý havran“.

MALEMIRISH – málem irská skupina z Doks, která irskou tradiční hudbu a písně Britských ostrovů hraje s vlastním osobitým pojetím, nechybí námořnické popěvky s poctivou dávkou energie. Dravá kytara, tepoucí bodhrán, svižné irské whistle a podmanivé housle a irské dudy. Dnes se posouvají k new-age irish stylu, vlastní tvorbě a připravují materiál na druhou desku.

Během covidu její členové pomáhali v domech seniorů, hráli on-line, natáčeli klipy a na začátku února, pár dnů po vypuknutí války, zorganizovali benefiční koncert se spoustou hostů.

Zveme všechny, kteří mají rádi irskou hudbu, chtějí se naučit něco z irského tance nebo se jen tak zúčastnit skvělé uvolněné zábavy v irském stylu. Podvečer Keltské noci 2022 je zdarma a těšíme se na vás. Tom Somr a celý organizační tým KN.

kn 370x550