Letos se v Konici koná již 26. ročník Žváčkova festivalu dechových hudeb. Dramaturgicky rozmanitá akce tentokrát nabídne interprety z různých koutů republiky a také ze zahraničí. Ze zpívajících vystoupí Holóbkova mozeka, Babouci, Záhorienka a Skoroňáci, uvidíte ale i Mažoretkový soubor ZUŠ Konice a Národopisný soubor Mánes. Celý program bude v zábavném duchu moderovat Jiří Holub a svou účastí jej poctí i rodinní příslušníci skladatele Antonína Žváčka, po němž je festival pojmenován. Začíná se tuto neděli 19. června ve 13:00 hodin v konickém zámeckém parku, tak určitě dorazte!

Tento rok si připomínáme výročí 115 let od narození skladatele Antonína Žváčka, rodáka z Haček na Konicku. U této příležitosti je pořádán již 26. ročník Žváčkova festivalu dechových hudeb, jehož program je každoročně rozmanitý. „Každý ročník festivalu se snažíme co nejvíc dramaturgicky měnit. Po loňském majstrštyku s Moravankou Jana Slabáka konečně sedlo datum akce i slibovaným Baboukům. Letošní 26. ročník je geograficky nejrozsáhlejší, jelikož jsme s výběrem zamířili od jižních Čech do Záhorí na Slovensku,“ vyjádřil se ředitel pořádajícího Městského kulturního střediska Konice Tomáš Vrba.

Žváčkův festival letos láká na mezinárodní účast vystupujících, kromě písní s českým textem, se tak parkem rozezní i slovenština. „Kapela Holóbkova mozeka, tvořená z bývalých i současných hráčů ZUŠ Konice, uvede festival i s vystoupením Mažoretkového souboru ZUŠ Konice. Poté přijde nejstarší jihočeská dechovka Babouci. Následně Záhorienka, které to hraje perfektně, stejně jako ostatním kapelám této akce, bude reprezentovat Slovensko. Nakonec vystoupí kapela Skoroňáci ze Skoronic u Kyjova, ta zastupuje Slovácko na jihu republiky,“ doplnil Vrba.

Při každé pauze mezi kapelami přitom předvede své vystoupení Národopisný soubor Mánes z Prostějova. Těšit se můžete na opětovné moderování Jiřího Holuba, které se pravidelně nese v zábavném duchu. Proběhne rovněž setkání s rodinou skladatele a chybět nebude ani bohaté občerstvení jak v parku, tak v zámecké zahrádce. A pro případ nepříznivého počasí bude areál zastřešen. A to není všechno! Kromě toho vás čeká příjemné překvapení týkající se vstupného. „Ke 115. výročí narození skladatele Antonína Žváčka jsme připravili zvýhodněné vstupné jak v předprodeji (100 korun) s hodnotným dárkem, tak i na místě (130 korun), a to hlavně díky velké podpoře od sponzorů a Olomouckého kraje,“ uzavřel Tomáš Vrba.

To si přeci nemůžete nechat ujít!