Úžasný dříč a velká bojovnice, která nezištně pomáhala všude tam, kde bylo třeba. Tak vzpomínají na Jiřinu Kličkovou z Konice lidé z řad Ochránců přírody. Ještě loni na podzim stála za kompletní obnovou naučné stezky Kladecko vedoucí od nádraží v Jesenci přes tzv. Napoleonskou cestu, pozoruhodný mokřad u říčky Bělá až k železniční zastávce Šubířov v Nectavském údolí. V neděli 17. července Jiřina Kličková zemřela.  

Završení svého mnohaletého úsilí se Jiřina Kličková dočkala loni 17. listopadu. Tehdy se na nádraží v Jesenci otevírala obnovená naučná stezka Kladecko. Její panely dostaly nové stříšky i nátěry. Zatraktivnil se i jejich obsah, na každém z nich si lidé mohli přečíst nějakou zajímavost či vyluštit hravý úkol. Prostřednictvím QR kódu byly rovněž propojené i s moderními webovými stránkami.

Stezka prochází i kolem pozoruhodného mokřadu Bělá nedaleko železniční zastávky Šubířov a opuštěného hotelu Úpolín, který nyní prochází rekonstrukcí. Na mokřadu se vyskytuje celá řada ohrožených druhů živočichů i rostlin, zejména pak ostřic.

„Právě Bělé věnovala paní Jiřina spoustu času a stala se jejím ‚strážným andělem‘. Coby bývalá zaměstnankyně konického odboru životního prostředí se řadu let svého života věnovala nejen dojednávání výkupů pozemků, handrkování se s nejrůznějšími úřady, ale i vlastní péči. Její až detektivní schopnosti dohledat nezvěstné vlastníky či jejich dědice byla neuvěřitelná. Výkup pozemků pak umožnil předejít možné devastaci této lokality,“ zavzpomínala Eva Zatloukalová z prostějovského Ekocentra Iris.